Vysoké Tatry pokračujú v príprave rezidentského parkovania. Ide o práva miestnych

Parkovanie Pokračujú v príprave rezidentského parkovania, zatiaľ je v testovacej fáze. Ilustračné foto. Foto: tasr

POPRAD – Mesto Vysoké Tatry pokračuje v pilotnom projekte zriaďovania rezidentskej parkovacej zóny. Do projektu vybralo niekoľko bytových domov na sídlisku v Tatranskej Lomnici. Tamojším obyvateľom a vlastníkom nehnuteľností bude vydávať dočasne bezplatné parkovacie karty, ktoré budú zatiaľ testovacie.

Samospráva o tom informovala na svojej internetovej stránke. Mesto chce projektom riešiť problém s parkovaním v rezidentských zónach, v ktorých sú podľa neho dlhodobo obmedzované práva rezidentov.

Zvýhodnia miestnych pred návštevníkmi zóny

Vydané karty budú slúžiť do obdobia oficiálneho spustenia rezidentského parkovania, a to hlavne pre potreby dopravného prieskumu. V rámci neho zmapujú nevyhnutný počet parkovacích miest potrebných pre pokrytie potrieb Tatrancov. Od 1. júla preto avizujú v zóne pravidelné prieskumy obsadenosti parkovacích miest.

„Výsledky tohto prieskumu pomôžu určiť aj záujem o parkovacie karty, ktoré budú na jednu bytovú jednotku. To všetko pre úspešné fungovanie zóny v Tatranskej Lomnici,“ priblížila samospráva. Po skončení tejto fázy plánuje pristúpiť k ďalším krokom, ako je osadenie zvislého dopravného značenia, prijatie všeobecne záväzného nariadenia.

Dokument určí základné pravidlá pre takéto parkovanie, ktoré zvýhodní obyvateľov žijúcich v tejto lokalite pred návštevníkmi zóny. Testovacie karty vydávajú na stredisku VPS Vysoké Tatry v Tatranskej Lomnici do 28. júna, v utorok a štvrtok od 11.00 do 14.00.

Parkovacia politika zlepší situáciu 

Záujemca sa musí preukázať občianskym preukazom a veľkým technickým preukazom vozidla. Mesto prosí o spoluprácu dotknutých obyvateľov i vlastníkov nehnuteľností v zóne a žiada ich, aby túto etapu projektu nepodcenili. Zámerom je podľa neho zaručiť úspešnosť projektu a jeho realizáciu v čo najkratšom období.

Verejné priestranstvá, teda miesta na parkovanie, podľa samosprávy obsadzujú autá, ktorých majitelia tam nemajú trvalý ani prechodný pobyt. Zlepšiť situáciu by mala nová parkovacia politika.

„Cieľom tohto kroku je, aby si obyvatelia a návštevníci plánovanej rezidentskej zóny postupne zvykli na organizáciu statickej dopravy, teda parkovanie len na vyznačených parkovacích miestach,“ uviedlo ešte pred dvoma rokmi mesto Vysoké Tatry pri predstavení projektu.

Miestne cesty v rámci zóny musia podľa nej zostať trvale prejazdnými a bezpečnými pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Foto: vysoketatry.sk

(sita, kol)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...