Dopyt po nehnuteľnostiach v Prešove vzrástol. Záujem je najmä o staršie byty

titulka nehnutelnosti Ilustračná foto: Byty Solivarská

PREŠOV – Súčasná situácia na trhu nehnuteľností v Prešove praje kupujúcim viac ako predávajúcim. Ponuka stále prevyšuje dopyt a napriek tomu, že je v ponuke mnoho projektov novostavieb, záujem je o staršie byty. 

Ako uvádza Viera Mašlejová z realitnej kancelárie Riešime bývanie, posledné týždne cítiť na realitnom trhu mierne oživenie. Dopyt po kúpe nehnuteľností je vyšší a ceny bytov sú stabilizované. Ponuka nehnuteľností prevyšuje dopyt, a tak kupujúci majú z čoho vyberať.

„Klienti sa ma pýtajú, či majú kupovať teraz, alebo čakať, keďže úrokové sadzby sa upravujú skôr ‚kozmeticky‘. Samozrejme je to individuálne, kto je pripravený na kúpu a má dostatok finančných prostriedkov, kúpi dnes veľmi dobre. Nie je pod obrovským tlakom, ako to bolo kedysi,“ vysvetľuje odborníčka.

„Zároveň sa v praxi stretávame s prípadmi, že aj pri úrokových sadzbách, ktoré tu aktuálne máme, sú byty, ktoré si klienti rezervujú a následne kúpia za krátky čas, a niekedy aj pred zverejnením ponuky,“ upresňuje.

Ako dodáva, v Prešove a okolí je momentálne dostatok nových developerských projektov, ktoré by mohli ovplyvniť „second handový“ trh, čiže predaj starších bytov. „V praxi však evidujeme momentálne väčší dopyt práve po starších bytoch,“ upresnila.

Ceny bytov podľa nej už klesať prestali. Výsledná cena sa odvíja od mnohých faktorov. „Záleží od lokality a stavu bytu. Ľudia vyhľadávajú skôr prerobené byty, keďže kúpiť trojizbový byt nie je lacnou záležitosťou a investovať ešte ďalšie peniaze, čas a energiu nie je jednoduché,“ objasňuje maklérka.  

„Sú klienti, ktorí majú pripravené financovanie a vyhľadávajú zas pôvodný stav. Lacnejšie kúpia a zariadia si podľa vlastných predstáv. No väčšia časť klientov dáva prednosť prerobeným bytom, pred tými v pôvodnom stave,“ podelila sa s nami o svoje skúsenosti.

Dodáva, že v súčasnosti sa cena starších, no prerobených trojizbových bytov pohybuje od 2-tisíc eur/m2. Byty v pôvodnom stave kúpite aj za 1600 eur/m2. Kým v minulosti boli najpredávanejšími bytmi dvojizbové, dnes evidujeme nárast záujmu o „trojizbáky“, resp. rodinné byty.

„Mladé rodiny s jedným alebo dvoma deťmi sú najčastejšími kupujúcimi práve spomínaných trojizbových bytov. Väčšina z nich vyžaduje byty po rekonštrukcii alebo aspoň po čiastočnej rekonštrukcii. Každá nehnuteľnosť je jedinečná svojím stavom, polohou, energiou. Preto vždy odporúčam klientom, aby sa rozhodovali srdcom, pretože v tomto byte budú žiť a od bytu sa odvíja aj kvalita ich každodenného života,“ radí odborníčka na nehnuteľnosti v Prešove Viera Mašlejová.

Rozhodovanie o kúpe vlastného bývania samozrejme sťažuje hypotekárny sentiment. Podľa Mašlejovej je potrebné si uvedomiť, že úrokové sadzby, ktoré sme tu mali v minulosti na úrovni 1 percenta, tu dlho nebudeme mať, ak vôbec.

„Prognózy na najbližšie obdobie nie sú priaznivé pre tých, ktorí si myslia, že tu budeme mať úrokové sadzby do 2 percent. Viacero ekonómov a finančných špecialistov sa zhoduje, že na najbližšie obdobie to nebude nič ‚prevratné‘, a teda odhadujú mierny pokles úrokových sadzieb, ktorý by v budúcom roku mohol byť na úrovni od 3-4 percent,“ vysvetľuje maklérka.

Podľa názoru realitnej kancelárie je v súčasnosti dopyt po bytoch určite väčší, ako bol v predošlých mesiacoch. Momentálna situácia praje aj investičným nehnuteľnostiam.

„Kupujúci, ktorí chcú investovať do nehnuteľností a následne ich prenajímať, sa rozhodujú pomerne rýchlo. Majú určené kritériá a ak sa taká ponuka objaví, neváhajú,“ uzavrela. 


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...