Le Penovej strana potvrdila spojenectvo s Republikánmi

Vodca francúzskej vlasteneckej pravice Jordan Bardella v utorok potvrdil, že v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku dôjde k paktu medzi jeho stranou Národné združenie (RN) a pravicovými Republikánmi (LR), ktorý predtým oznámil líder LR Éric Ciotti.

418889376_2300706646787497_7231669153146195883_n Jordan Bardella a Marine Le Penová. Foto: Facebook

V rozhovore pre televíziu France 2 Bardella dodal, že RN vo voľbách podporí „niekoľko desiatok“ poslancov za LR, ktorí pôsobili v končiacom Národnom zhromaždení, či kandidátov tejto strany v nadchádzajúcich voľbách.

Bardella potvrdil, že s Ciottim o spolupráci rokoval a ich diskusie budú pokračovať. Dodal, že pracovne si načrtli tri hlavné spoločné priority: kúpna sila, bezpečnosť a imigrácia.

Web denníka Le Monde konštatuje, že programové nezhody medzi RN a LR sa týkajú najmä dôchodkovej reformy. Bardella pritom na otázku, či RN bude trvať na zrušení reformy presadenej odchádzajúcou vládou, odpovedal nejasne, že sa „k tomu určite vrátime“.

Ciottiho rozhodnutie narazilo na odpor časti členov LR – napríklad minister hospodárstva Bruno Le Maire ho komentoval výrokom: „Nemyslel som si, že gaulizmus sa môže skončiť pétainizmom. Ciotti nám o tom dnes poskytol dôkaz“.

Ministerka práce a bývalá poslankyňa za LR Catherine Vautrinová uviedla, že Ciotti „zabíja to, čo zostalo“ zo strany Republikáni. Vyslovila súčasne podozrenie, že Ciotti sa rozhodol pre spoluprácu s RN, aby si udržal svoj volebný obvod.

Podľa jej názoru sa veľká väčšina aktivistov LR perspektívy spolupráce s RN zľakne. Mnohí poslanci za LR už teraz vysvetľujú, že s projektom spojenectva s RN nemajú nič spoločné.

Poslankyňa za LR Christelle D’Intorniová, ktorá má blízko k Ciottimu, však na sociálnych sieťach ocenila jeho „odvážne rozhodnutie“ a vyzvala na „zjednotenie pravicových síl“.

Rozhodnutie lídra LR – naopak – privítal politik a líder pravicovej strany Znovudobytie (Reconquête! – R!) Éric Zemmour. Ocenil, že Ciotti dokázal prelomiť tabu v podobe „samozákazu“ o spájaní sa, ktorý platí u Republikánov.

Zemmour v tejto súvislosti vyzval na zjednotenie pravicových strán s cieľom vyhrať nadchádzajúce parlamentné voľby. Apeloval na Bardellu i líderku RN Marine Le Penovú, aby odložili „svoju hrdosť, svoje ego“ a postupovali vo voľbách spoločne.

Samotný Zemmour pritom vyhlásil, že on sám nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách – vypísaných na 30. júna a 7. júla -, „aby neblokoval prípadnú voľbu poslanca RN“ vo svojom volebnom obvode. Dodal, že výmenou za spojenectvo medzi R! a RN nežiada „pre seba nič: ani volebný obvod, ani ministerskú funkciu“.

(tasr, afp)