Lepenovci sú opäť bližšie k postu premiéra. Francúzska politika sa môže obrátiť hore nohami

Paris : Soiree Electorale Jordan Bardella Marine Le Penová a Jordan Bardella. Foto: Profimedia.sk

Po rozpustení francúzskeho parlamentu zo strany prezidenta Emmanuela Macrona v nadväznosti na výsledky eurovolieb vo Francúzsku pokračuje politické zemetrasenie.

Líder francúzskych Republikánov Éric Ciotti totiž vyhlásil, že si v predčasných parlamentných voľbách praje spojenectvo s vlasteneckou stranou Národné zhromaždenie. Ide o bezprecedentné vyhlásenie, ktoré lepenovcov vyťahuje z dlhodobej politickej izolácie.

„Chcem, aby sa moja politická rodina uberala týmto smerom,“ dodal Ciotti a vyzval na silu, ktorá by sa postavila proti „impotencii macronizmu“ a hrozbe zo strany krajnej ľavice.

Republikáni boli desaťročia hlavnou pravicovou silou francúzskej politickej scény. Ich najvýznamnejšou postavou bol v minulosti Charles de Gaulle. Neskôr sa s ňou spájali tváre prezidentov Jacquesa Chiraca a Nicolasa Sarkozyho.

Lepenovci neskrývajú nadšenie

Jordan Bardella, líder Národného zhromaždenia a nová hviezda francúzskej národno-konzervatívnej politickej scény, v reakcii na to vyhlásil, že Ciotti si vybral „záujem Francúzov“. Neskôr v priebehu dňa spojenectvo potvrdil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami