Levanduľa, keramika i túra s opekačkou. Vyberte sa spoznávať krásy i chute Gemera

https___09a057466580f313e1c7fc1b3e873fdc.cdn_.bubble.io_f1711642496069x183255482499319550_gemerske_gulky-1024x480-1 Mňam, to je dobrota. Ochutnajte miestnu špecialitu gemerské guľky. Foto: objavte.com

GEMER – Leto je ako stvorené na potulky našimi regiónmi a objavovanie neznámych alebo len málo poznaných miest. Zatiaľ, čo jedni sú presvedčení, že najkrajšia dovolenka je v zahraničí, niekde pri mori, mnohí našinci nedajú dopustiť na aktívny oddych v niektorom z krásnych kútov Slovenska.

Občianske združenie „Take naše“ vzniklo v roku 2020. Jeho hlavné aktérky Evu Kocanovú, Soňu Kožárovú, Katku Romanovú baví vymýšľať a následne aj realizovať nápady v oblasti cestovného ruchu a regionálneho rozvoja. Práve táto trojica stojí za úspešnými projektmi objavovania Polonín, Bardejova a najnovšie aj Gemera. Tie prispievajú k zviditeľneniu jednotlivých regiónov, napríklad aj cez tvorbu miestnych majstrov a remeselníkov.

Práve gemerský región, s okresmi Rimavská Sobota, Revúca a čiastočne aj Rožňava, patrí vďaka prírodným krásam, jaskyniam, množstvu kultúrnych pamiatok, tradičným podujatiam, folklórnym festivalom, bohatej histórii baníctva, ale aj veľkému počtu hradných zrúcanín, úžasných kaštieľov z obdobia renesancie a baroka, k turisticky najvyhľadávanejším destináciám.

Cestu na Gemer si už našli aj hostia zo vzdialenejších kútov sveta. Láka ich najmä autenticita, s ktorou sa tu zachovávajú vidiecke tradície našich prastarých rodičov.

Výhodou pri plánovaní programu výletu alebo túry je, že niekoľko turisticky zaujímavých miest sa nachádza veľmi blízko seba.

Vyberte sa napríklad na farmu Zuzany a Ivana Pirovcov v Moldave nad Bodvou. Miesto vás očarí záľahou fialovej farby, ktorá je typická pre levanduľu lekársku. Manželia sa venujú jej pestovaniu od roku 2014. Túto nádheru pretavia neskôr do podoby terapeutických pomôcok, sirupov, vonných olejov a džemov. Rôzne venčeky, kytičky, a tiež iné dekorácie, si môžu záujemcovia vytvoriť aj sami, pod inštruktážnym vedením snaživej a tvorivej dvojice.

Len na skok od Moldavy je obec Háj, nad ktorou sa vypínajú zrúcaniny Turnianskeho hradu. Dedinka je známa nielen tiesňavou a očarujúcimi Hájskymi vodopádmi, ale niekoľko rokov aj kuriozitou, ktorá vyrástla na súkromnom pozemku. Reč je o veži, v ktorej bola v rozprávke Na vlásku väznená princezná Rapunzel. Vyhľadávanou je však najmä dielňa hrnčiarky Amálie Holíkovej. Tá vyrába úžitkovú keramiku už viac než 22 rokov. Do tajov svojho remesla rada zasvätí v rámci remeselných kurzov aj svojich hostí.

Ak neskôr zatúžite vybrať sa na príjemnú túru, určite zamierte do Slovenského krasu, presnejšie do údolia Miglinc. Mimoriadne vyhľadávaná je Anjelská cesta. Tá vedie Jasovskou a Zádielskou planinou, odkiaľ sa vám naskytne úžasný pohľad na Turniansky hrad, ktorý momentálne prechádza rekonštrukciou.

Ak si netrúfnete vybrať sa do týchto končín bez turistického sprievodcu, pre takýto prípad je vám k dispozícii Radoslav Medzihradský. Je to mladý muž, ktorý väčšiu časť týždňa trávi pred počítačom, a pobyt v prírode berie ako relax, oddych a pookriatie. Rád pripravuje túry pre turistov aj v iných kútoch Slovenska.

Netají sa tým, že Jasovská planina je jeho srdcovka a patrí medzi lokality, kde najradšej sprevádza turistov. Túru údolím Miglinc ukončíte pri bývalom poľovníckom zámočku rodiny Keglevichovcov a pamätníku padlých maďarských vojakov. 90-minútový výlet, ktorý je vhodný aj pre rodičov s deťmi, zavŕšite opekačkou.

Zdroj foto: objavte.com


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...