Šéf TIS a Raši si podali Polačeka. Ostrá kritika za jeho včelárske aktivity pod značkou mesta

Polaček kritika Košický primátor Polaček nahneval mnohých tým, že na strechu magistrátu umiestnil svoje vlastné úle. Fotokoláž: FB R.R./J.P./TIS

KOŠICE – To bolo slávy, keď tohto roku v apríli obletela metropolu východu informácia, že na streche budovy košického magistrátu pribudli štyri včelie úle s usilovným osadenstvom. Krátko na to, koncom mája už bolo známe, že snaha pilného hmyzu priniesla prvé výsledky. Z plastov sa podarilo vytočiť takmer 50 kilogramov kvalitného medu.

Potiaľto by to nebolo nič zvláštne, keďže vidieť včelie úle na strechách niektorých slovenských univerzít, hotelov, obchodných centier i úradov nie je nič výnimočné. Košice sú však v danom smere predsa len výnimkou.

Mestskú strechu neprenajali radní len tak hocikomu, ale rovno si toto právo „uzurpoval“ primátor Košíc Jaroslav Polaček. Ten má s mestom uzavretú zmluvu o spolupráci, v ktorej vystupuje ako registrovaný včelár, ktorý podľa vlastného vyjadrenia znáša kompletné náklady súvisiace s chovom včiel ako súkromná osoba.

„Med je riadne zaevidovaný a patrí v zmysle zmluvy mestu Košice. Nájom za umiestnenie úľov na streche neplatím, odplatou bude med, ktorý včely vyprodukujú,“ povedal primátor koncom mája s tým, že tento včelí produkt bude slúžiť na reprezentatívne účely radnice, ako dar pre hostí a oficiálne návštevy.

„Veľmi by ma zaujímalo najprv to, prečo sú na streche akurát Jarove úle [Polačekove, pozn. red.], tiež prečo rozdal prvý med práve mestským poslancom a novinárom, prítomným na zastupiteľstve,“ nešetrí kritikou poslankyňa, ktorá bola spolu s kolegom tiež obdarovaná, ale med zaniesli do klubu seniorov, aby si ním skôr narodení Košičania prilepšili.

„Väčšina z nás má okrem poslaneckej odmeny, či dokonca súbehu viacerých odmien, aj príjem zo zamestnania. Môžeme si dovoliť nakúpiť kde-čo, starkí musia každé euro obrátiť v ruke neraz aj trikrát,“ pokračuje zostra.

„Pravidelne sa stretávam a rozprávam s Košičanmi, ináč by som nesedela v parlamente. Mnohí vyčítajú primátorovi, aj s ohľadom na finančné suchoty mesta, že namiesto toho, aby prioritne riešil dôležitejšie projekty (ukončenie Slaneckej cesty a vstupnej časti Verejného cintorína), pretlačil namiesto toho revitalizáciu magistrátu [zelená strecha, dažďová záhrada a rovnako aj zatrávnené plochy na rozsiahlom vstupnom schodisku, pozn. red.], čo vníma verejnosť ako prínos maximálne tak pre jeho včelstvo na streche,“ povie nahnevaná politička, ktorá si neželá byť menovaná. „Zožrali by ma za to,“ vysvetlí dôvod prosby ostať v anonymite.

S jej vyjadrením korešponduje aj názor riaditeľa mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) Michala Piška, ktorý síce považuje ideu zelených striech s chovom včiel a produkciou medu na streche magistrátu za zmysluplnú aktivitu z ekologického aj reprezentatívneho pohľadu, ale rozumie aj otáznikom v poznámkach niektorých obyvateľov, prečo mesto úlohou včelára „poverilo“ práve samotného primátora.

„Mesto by tak v záujme transparentnosti mohlo vysvetliť, na základe čoho k takémuto neštandardnému povereniu dospelo a či o túto možnosť, ktorá prináša aj zviditeľnenie, nemali prípadne záujem aj iní včelári,“ spomenul Košickému Štandardu šéf TIS.

„Rovnako je namieste aj otázka, či sa týmto aktivitám venuje „primátor – včelár“ výlučne vo svojom voľnom čase. Ak by išlo aj o pracovný čas, tak aj napriek reprezentatívnemu rozmeru tejto aktivity, by to bolo pravdepodobne na úkor iných dôležitých manažérskych úloh, za ktoré je primátor platený z verejných zdrojov,“ upozorňuje Piško.

V snahe overiť si, či na streche bratislavského magistrátu má tiež svoje úle úradujúci primátor Matúš Vallo, sme kontaktovali komunikačné oddelenie mesta. Hovorca Peter Bubla pre Košický Štandard uviedol, že s touto myšlienkou oslovili mesto v roku 2019 zakladatelia projektu Uletená včela, konkrétne včelár Róbert Kňažko.

„Dohodli sme sa na umiestnení dvoch úľov so 120-tisíc včelami na streche magistrátu. S pánom Kňažkom bola pre tento účel uzatvorená zmluva v roku 2020. V zmysle nej sa odborník (má neobmedzený prístup k úľom) zaväzuje zabezpečovať komplexnú celoročnú starostlivosť o včelstvo. Zmluvné strany sa zároveň dohodli, že polovica medu ide mestu na reprezentatívne účely a druhá včelárovi,“ vysvetlil hovorca hlavného mesta.

Neobvyklú situáciu na streche košického magistrátu si všimol aj Richard Raši (Hlas-SD), ktorý bol takmer dve volebné obdobia (2010 až 2018) košickým primátorom.

„U pána Polačeka sme si už zvykli, že na osobnú propagáciu využije každú príležitosť, ktorá sa mu na magistráte, vďaka funkcii primátora ponúka. Už len preto mali urobiť na prenájom strechy verejnú súťaž. Fakt, že mesto podpísalo zmluvu priamo s ním, vnímam ako čistý klientelizmus,“ zdôraznil Raši.

„V tomto prípade nejde ani tak o peniaze, ale skôr o to, že včelárske aktivity primátor poňal ako svoju osobnú propagáciu, o čom svedčia aj etikety na mede. Okolnosti uzatvorenia zmluvy by mal preskúmať nielen hlavný kontrolór mesta, ale kontrolu na radnici by mal vykonať aj Najvyšší kontrolný úrad SR. Určite by z nej vzišli ´zaujímavé´ výsledky,“ upozorňuje bývalý košický primátor.

Text na pohári s medom okomentoval aj Michal Piško. „PR rozmer tejto spolupráce [mesta a J. Polačeka, pozn. red.] vidieť aj na etikete na mestskom mede s menom primátora, ktorý z neho môže ťažiť aj politicky,“ uzavrel šéf TIS.

O vyjadrenie k danej téme sme požiadali aj komunikačné oddelenie mesta. Pre Košický Štandard sa vyjadril napokon samotný primátor. Jeho odpovede boli strohé. Dozvedeli sme sa, že včelárstvu sa venuje druhú sezónu. Okrem štyroch úľov na streche magistrátu vlastní aj ďalšie, počet však nespresnil.

Na našu otázku, prečo zaviedol do praxe model, že na strechu umiestnil svoje súkromné včelstvá, nie profesionálneho včelára, ako je to zvykom v iných mestách, v hoteloch alebo obchodných centrách, odpovedal: „Som registrovaný včelár. Mohli by ste bližšie vysvetliť, čo to znamená profesionálny včelár?“

Zaujímalo nás, ako dokáže Jaroslav Polaček skĺbiť náročné „primátorovanie“ so starostlivosťou o včelstvá. „Keď pracujete ako včielka, nájdete si čas aj na včelstvá,“ odpovedal. Toľko kritizovanú vinetu na fľaštičke s medom si navrhol sám, následne to údajne konzultoval. Neuviedol ale s kým.

Pre spresnenie uvádzame texty na vinetách medu z hlavného mesta i metropoly východu.

Fľaštička lepkavej dobroty z Bratislavy je označená vinetou s textom: Bratislavský kvetový med od mestských včiel z úľov na streche magistrátu. K tomu je pridané logo mesta a obrázok včely s neobyčajnými plastickými krídlami.

Na pohári z Košíc je vyobrazený erb mesta, pod ním je slovo med s malým písmenom a následne text Z MESTA KOŠICE od včelára Jara Polačeka.

Zdroj foto: Archív mesta


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...