Leto bude v Košiciach v znamení obľúbeného festivalu. Tvorcovia a priaznivci sú už nedočkaví

KOŠICE - Metropola východu žije v týchto dňoch prípravami na jubilejný 30. ročník filmového festivalu MFF Art Film, ktorý sa uskutoční v dňoch 21. až 28. júna. Novinkou bude Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy.

MFF Art Film Pokiaľ ja žijem je príbehom mladého Dalibora po návrate z väzenia. MFF Art Film

Sekcia je určená filmovým tvorcom celovečerných snímok z regiónu bez druhového a žánrového obmedzenia. Týmto krokom chcú organizátori podporiť nové kinematografické trendy filmárov z bývalých krajín východného bloku.

„Pri výbere snímok ma zaujímali najmä príbehy mapujúce minulosť, a to aj preto, lebo v súčasnosti sme svedkami žonglovania s jej podobami a verziami v mene najrôznejších politických záujmov,” uviedla kurátorka súťaže Viera Langerová.

Ponuka filmových diel je mimoriadne bohatá.

Marko Raata sa režijne podpísal pod tragickú snímku „8 pohľadov na jazero Biwa“. Je príbehom komunity starovercov, ktorá zostala žiť v okolí jazera Peipus po svojich dávnych ruských predkoch.

Slovenský dokumentarista Palo Korec prichádza na Art Film s novým filmom „Akvabely z Prandofa“, v ktorom zachytáva pomalé prenikanie moderných spoločenských postojov do obyčajnej slovenskej dediny.

Rekonštrukciou napínavého priebehu krvavých protestov a zvrhnutie diktátora Nicolae Ceaușesca v roku 1989 je historická dráma „Sloboda“ režiséra Tudora Giurgiua.

Lotyšská historická dráma „Máriino mlčanie“ režiséra Dāvisa Sīmanisa je biografickou snímkou založenou na osude hviezdy nemeckej nemej kinematografie Marie Leiko. Po nástupe nacizmu sa vrátila do rodného Lotyšska, odkiaľ cestovala do Moskvy, aby našla osirelú vnučku.

Prvý maďarský celovečerný animovaný dokument „Pelikan Blue“ vracia divákov do Maďarska 90. rokov. Po páde Železnej opony sa cestovanie do západnej Európy stane možným, ale prehnane drahým. Traja kamaráti vymyslia dômyselný spôsob falšovania lístkov.

Slovenský režisér Roman Ďuriš sa s protagonistom svojho dokumentárneho filmu „Pokiaľ ja žijem“ stretol náhodou po cirkusovom predstavení. Dalibor sa stal fakírom po prepustení z väzenia.

Ukrajinský režisér Roman Bondarčuk filmom Redakcia“ podáva vlastné svedectvo o tom, ako pred vojnou fungovalo spravodajstvo v južných častiach Ukrajiny, keď sa v krajine šírili dezinformácie a obyvateľstvo sa chystalo na vojnu.

Na škótskom vidieku pracuje za nocľah Bartek, utečenec z Poľska. Hraný celovečerný debut „Ultima Thule“ režiséra Klaudiusza Chrostowského otvára témy zmierenia, návratu a vyrovnania sa s vlastnými chybami.

Snímku „Nezhasneme“ zasa nakrútila ukrajinská režisérka Alisa Kovalenko. Film sleduje životy piatich tínedžerov s konfliktmi postihnutej oblasti Donbas.

O víťazovi sekcie Medzinárodnej súťaže filmov zo strednej a východnej Európy na festivale Art Film rozhodne odborná porota. Tvorí ju trojica odborníčok z prostredia filmovej teórie a teatrológie.

Birgit Beumersová sa špecializuje na ruskú kultúru, najmä na film a divadlo. Kurátorka a filmová teoretička Anna Ladinigová vyštudovala slavistiku, románske jazyky a literatúru na Univerzite v Innsbrucku. Poslednou členkou poroty je teatrologička, prekladateľka a producentka Sylvia Huszárová. Od roku 1988 žije a pôsobí v Budapešti.

Zdroj foto: MFF Art Film 


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac