Spojenci súhlasia s tým, aby NATO riadilo vojenskú pomoc Ukrajine

Spojenci súhlasia s tým, aby NATO riadilo vojenskú pomoc Ukrajine, uviedla to v piatok doobeda česká ministerka obrany Jana Černochová na úvod druhého dňa rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli.

Stretnutie ministrov obrany krajín V4 Jana Černochová. Foto: TASR/Ján Krošlák

Aliancia chce zmeniť organizáciu vojenskej pomoci pre Ukrajinu tak, že zodpovednosť od Američanov prevezme samotné NATO. „Dobrou správou je, že Maďarsko nebude nič blokovať a že ďalej postupujeme jednotne všetci spojenci,“ opísala situáciu Černochová s tým, že koordinácia vojenskej pomoci Ukrajine sa bude dolaďovať na júlovom summite vo Washingtone.

Táto koordinácia bude podľa nej viac zameraná jedným smerom, a teda že všetky rôzne iniciatívy a skupiny, ktoré dnes Ukrajine pomáhajú, budú zjednotené pod Alianciu. „To je prínos a ušetrí to mnoho rokovaní a možno aj nejasností,“ vysvetlila. Po výnimke pre Maďarsko podľa nej nehrozí, že aj iní spojenci budú žiadať niečo podobné, lebo na rokovaniach ministrov obrany zaznela podpora od všetkých ostatných spojencov. Spresnila, že nikto v Aliancii nechce dostať Maďarsko pod nejaký tlak a nikto ani neuvažuje o odchode Maďarska z NATO.

(tasr)