Peter Pellegrini sa v sobotu ujme úradu prezidenta SR

Peter Pellegrini sa v sobotu ujme úradu prezidenta SR. Vo funkcii vystrieda Zuzanu Čaputovú. Sľub zloží na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave.

Spoloèné vyhlásenie prezidentky a novozvoleného prezidenta k spoloèenskej situácii po vèerajšom útoku na premiéra Roberta Fica Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Po tomto akte bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu. Prezident sa následne presunie na bratislavské Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa bude potom konať slávnostná bohoslužba slova Te Deum.

Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidentky Čaputovej. Nasledovať bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a slávnostný obed, na ktorý Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

V sobotný podvečer položí Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončí nový prezident SR slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

(tasr)


Renta pre šéfa prokuratúry ochladla. Na prvý pokus neprešla cez koalíciu. Keď sa koncom leta táto iniciatíva objavila, nezdalo sa, že by mala čeliť komplikáciám. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) nevidel v návrhu nič nezvyčajné. Generálna…
Prejsť na článok
Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok