Neúspešná mierová dohoda z roku 2022 obsahuje neutralitu Ukrajiny i nezávislosť Donbasu

Snímka obrazovky 2024-06-15 o 17.12.31 Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Denník The New York Times publikoval návrh mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorú mohli podpísať už v apríli 2022, približne dva mesiace po vypuknutí vojny, keď Rusko obsadilo časť východnej Ukrajiny.

Rozhovory od februára do apríla 2022 sú jediným známym prípadom, keď ukrajinskí a ruskí predstavitelia viedli priame mierové rokovania.

Rokovania o zmluve pokračovali aj po tom, čo sa objavili informácie o masakri v Buči. Nariadil to Volodymyr Zelenskyj, ktorý mesto 4. apríla navštívil, hoci Rusko odmietlo zodpovednosť za zverstvá v Buči a označilo ich za „zinscenovanú provokáciu“. Podľa denníka NYT to naznačuje, že hrôza v Buči nebola skutočným dôvodom odmietnutia dohody.

Rozhovory definitívne zlyhali po nečakanej návšteve britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý prišiel do Kyjeva 9. apríla.

Americký denník teraz zverejnil znenie kľúčových bodov, na ktorých sa zhodli vyjednávači a ktoré mali zaručiť budúcu bezpečnosť Ukrajiny a zároveň splniť niektoré požiadavky ruského prezidenta Vladimira Putina.

1. Stav Krymu

Zmluvné strany sa dohodli na vylúčení Krymu zo zmluvy a jeho ponechaní pod ruskou okupáciou, ale bez uznania anexie Ukrajinou. Status Krymu sa mal určiť do 10 alebo 15 rokov, pričom Ukrajina sa zaviazala, že sa nepokúsi polostrov získať späť silou.

2. Ukrajina mala uznať nezávislosť Luhanska a Donecka

„Ukrajina uznáva nezávislosť Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky v administratívnych hraniciach bývalých Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny a v súvislosti s tým zavádza komplexné zmeny vnútroštátnych právnych predpisov.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami