Rusko nasadilo na Kryme nový protivzdušný systém S-500, tvrdí Kyjev

Rusko nasadilo na Kryme nový protivzdušný systém S-500, tvrdí Kyjev. Systém nazývaný aj "Prometheus" má na polostrove posilniť ruskú protivzdušnú obranu.

Tento systém bol oficiálne dokončený v roku 2011 a po viacerých odkladoch začal byť sériovo vyrábaný v roku 2021. Má schopnosť zasahovať lietadlá piatej generácie, satelity na nízkej obežnej dráhe, balistické rakety a dokonca aj hypersonické riadené strely.

Systém S-500 má maximálny dosah 600 kilometrov a môže súčasne sledovať až 10 balistických rakiet lietajúcich rýchlosťou až 7 kilometrov za sekundu. Je univerzálny, určený pre dlhé dosahy a výškové zachytávanie, čo by malo výrazne prekračovať schopnosti staršieho systému S-400.

Napriek ruským tvrdeniam o schopnostiach S-500 zničiť hypersonické rakety, na Západe pretrvávajú pochybnosti, lebo Rusko doteraz neuskutočnilo žiadne známe testy proti takýmto cieľom.

Rozmiestnenie S-500 na Kryme pravdepodobne zahŕňa strategické lokality ako Sevastopoľ, kde by systém mohol chrániť námorný prístav, alebo východnú časť polostrova na ochranu Kerčského mostu a iných vojenských zariadení.

(kyjiv independent)