Pomalšie rozbehy Holandska a Anglicka

Snímka obrazovky 2024-06-17 o 6.46.26 Holandský hráč Cody Gakpo (tretí sprava) strieľa úvodný gól počas zápasu D-skupiny Poľsko - Holandsko na ME 2024. Foto: TASR/AP

Neboli to oslnivé výkony Holandska a Anglicka, ale stačili na naplnenie prognóz. Prvých sedem zápasov ME 2024 tam má len jeden prekvapujúci výsledok: Slovinsko neprehralo s Dánskom. 

Holandsko neimponovalo pri vstupe do šampionátu. V skupine D zdolalo Poľsko 2:1, ale nezanechalo dojem tímu, ktorý má odhodlanie mieriť k najvyšším métam. Individuálna kvalita je nesporná a azda prvýkrát na MS alebo ME má v mužstve oranžovaných hodnotovú prevahu obrana na čele s Virgilom van Dijkom.

Poliakom však stačila štandardná situácia, rohový kop, a Holanďania boli v problémoch. Denzel Dumfries nezachytil pohyb Adama Buksu a útočník, ktorý hral namiesto zraneného Roberta Lewandowskeho, hlavou skóroval. Pred gólom aj po ňom malo Holandsko prevahu, v prvom polčase jasne dominovalo. Mohlo vyhrávať 3:1 či 4:1, ale zmohlo sa len na vyrovnávajúci gól Codyho Gakpa, ktorý padol s prispením stopéra Bartosza Salomona, ktorý blokoval strelu spoločne s Janom Bednarekom, ale trestuhodne sa pritom otočil Gakpovi chrbtom.  

Wojciech Szczesny chytá za Poľsko na piatom veľkom šampionáte a v prvom zápase mal štvrtýkrát obrovskú smolu: na ME 2012 bol vylúčený v otváracom stretnutí Poľska s Gréckom; na MS 2018 dostal pri úvodnej prehre 1:2 so Senegalom dva kuriózne góly, prvý z nich po strele, ktorú pred ním tečoval obranca Tiago Cionek; na ME pred tromi rokmi ho v Petrohrade prekonal Róbert Mak strelou do žrde, ktorá sa od Szczesneho chrbta odrazila do brány a teraz mu Gakpovu strelu stočil do brány znovu spoluhráč!

Tomu sa povie smola. Poľsko ju malo aj v druhom polčase, pretože akurát vo svojej najlepšej fáze, keď sa nečakane ľahko dostávalo do šestnástky súpera, keď sa zdalo, že môže dosiahnuť prekvapujúce víťazstvo, mu zasadil smrteľnú ranu striedajúci Wout Weghorst.

Tréner Ronald Koeman priznal, že Weghorst nebol nadšený z pozície na lavičke, a že sa po prestávke dlho odhodlával k dôležitej ofenzívnej zmene. Keďže ju robil až desať minút pred koncom, vyzeralo to, že striedanie prichádza neskoro. „Nevedel som si predstaviť, ako by nám to v závere fungovalo s Depayom na poste desiatky a s Weghorstom na hrote,“ konštatoval po zápase.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami