Európa po roku a pol doviezla viac plynu z Ruska než z USA. Odhaľuje to dlhodobejší trend

Spojené štáty už pár mesiacov po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu predbehli Moskvu a stali sa druhým najväčším dodávateľom zemného plynu na starý kontinent (po Nórsku). Hoci objemy z Ruska v priebehu dvoch rokov radikálne klesli, teraz sa ukazuje, že previazanosť je silnejšia, než sa mohlo spočiatku zdať. Skvapalneného plynu prichádza z Ruska stále väčšie množstvo. V máji dokonca viac než z USA.

The FSRU Toscana arrives in Marseille, France Tanker LNG FSRU Toscana prichádza do francúzskeho stredomorského prístavu Marseille. Foto: Profimedia.sk

Dovoz plynu do Európy z Ruska v máji prvýkrát po takmer dvoch rokoch predbehol dodávky z USA. A to napriek deklarovanej snahe viacerých európskych štátov odvyknúť si od ruských fosílnych palív a dosiahnuť energetickú nezávislosť.

Minulý mesiac predstavovali celkové dodávky plynu (potrubiami aj skvapalneného plynu) z Ruska až 15 percent dovozu do EÚ, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Severného Macedónska. Informovali o tom noviny Financial Times s odkazom na spoločnosť ICIS, ktorá analyzuje energetické trhy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.