V Nemocnici Šaca vykonali lekári ojedinelú operáciu, prvú svojho druhu u nás

operácia zápästie Výkon je plne hradený zdravotnou poisťovňou. Foto: Nemocnica AGEL Košice-Šaca 

KOŠICE/ŠACA – V špičkovom zdravotníckom zariadení, ktoré sa v hodnoteniach pacientov umiestňuje tradične na popredných miestach, personál nezaspal na vavrínoch. Všemožne sa snaží o to, aby prišiel s niečím novým, čo prispeje nielen k vyliečeniu pacientov alebo k zlepšeniu ich zdravotného stavu, ale aj k skvalitneniu zdravia tých, ktorých trápi dlhodobý závažnejší problém.

Reč je o ľuďoch, ktorí trpia chronickými bolesťami zápästia, následkom poúrazových stavov alebo deštrukciou zápästia pri reume. V Nemocnici Košice – Šaca vďaka novej špeciálnej operačnej metóde prišli s novinkou. Prostredníctvom umelého kĺbu zbavia pacientov bolestivých stavov.

Primár pracoviska jednodňovej zdravotnej starostlivosti Tomáš Ševčík vysvetlil, v čom je táto operácia unikátna.

„Hlavne v tom, že až doteraz nebola na Slovensku takáto protéza registrovaná. Princíp operácie je veľmi podobný, ako pri iných umelých kĺboch. Na zápästí sa vykonáva rez na zadnej strane, 8 – 10 centimetrov dlhý. Otvorí sa kĺbové puzdro, odstránia sa z neho poškodené plochy, narovná sa prípadná deformita a osadí sa implantát,“ vysvetľuje odborník s tým, že používajú titánové komponenty so špeciálnym nástrekom na povrchu, kvôli lepšiemu vrasteniu do kosti.

Výnimočný výkon trvá „len“ 60 – 80 minút. Slovensko sa týmto krokom zaradilo k ostatným krajinám Európy.

„Prvé dve operácie sme vykonali na Klinike muskuloskeletálnej a športovej medicíny 3. júna. Priebeh u dvoch pacientiek bol hladký. V súčasnosti sme jediné pracovisko, ktoré môže tento typ operácie na Slovensku realizovať. Je to podmienené švédskou firmou, ktorá dané implantáty vyrába. Lekár musí absolvovať špeciálny operačný kadaverózný kurz v jej centrále v Linkopingu,“ pripomína Ševčík.

Je predpoklad, že postupne pribudne u nás ešte jedno pracovisko. „Zatiaľ čo v minulosti pacienti museli akceptovať čiastočné alebo úplné obmedzenie hybnosti v zápästí, teraz to neplatí. Umelý kĺb ich zbaví bolestí pri zachovaní pohyblivosti plného rozsahu, tiež svalovej sily v ruke,“ vysvetľuje lekár výhody novej metódy.

Po operácii je potrebné mať šesť týždňov zápästie v sadrovej dlahe. Následne sa začína s rehabilitáciou. Tá by mala optimálne trvať do osem týždňov. Výkon je plne hradený zdravotnou poisťovňou.

V šačianskej nemocnici predpokladajú, že ročne zrealizujú 15 – 20 takýchto operácií.

Zdroj foto: Nemocnica AGEL Košice-Šaca 


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...