Ukrajina začala s prípravou druhého samitu, zjavne pozve aj Rusko

Ukrajina začala s prípravou druhého samitu, zjavne pozve aj Rusko. Na online tlačovom brífingu to v utorok večer uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Švajèiarsky mierový summit o Ukrajine Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na plenárne zasadnutie na mierovom samite o Ukrajine, ktorý sa konal v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v nedeľu 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

Ten zdôraznil, že usporiadanie samitu bude možné až po tom, čo účastnícke štáty vypracujú spoločný plán, čo je proces, ktorý bude podľa jeho očakávania trvať niekoľko mesiacov. Prvý samit o obnove Ukrajiny sa uplynulý víkend konal vo Švajčiarsku a zúčastnili sa na ňom zástupcovia viac ako 90 krajín. Niektoré zúčastnené štáty sa ale k záverečnému vyhláseniu nepripojili.

Na tieto rokovania vo Švajčiarsku však Rusko nebolo pozvané. Jermak povedal, že na druhý takýto samit by už mohol byť pozvaný aj ruský predstaviteľ.

Komentár Vladimíra Palka k víkendovému prvému samitu o Ukrajine si prečítajte tu:

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok