Najnovší prieskum by parlament vyskladal inak. Ktoré strany sa výrazne pohli?

Z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza vyplýva, že ak by sa parlamentné voľby konali v júni, vyhral by Smer. Oproti poslednému meraniu v apríli však viacero strán výrazne zamiešalo svojou pozíciou.

Ustanovujúca schôdza Národnej rady Slovenskej republiky Plénum Národnej rady. Foto: Jakub Kotian/TASR

Poradie ostáva zachované pri prvých troch pozíciách. Strana Smer by podľa najnovšieho prieskumu siahla na niečo viac ako 24 percent. Oproti aprílu si tak polepšila o tri percentá.

Za ňou nasleduje Progresívne Slovensko, ktoré sa od apríla preklopilo za 20-percentnú hranicu a z pôvodných 19 percent sa dnes drží na takmer 22.

Tretiu priečku si zachoval Hlas, hoci padol o 3,5 percenta a momentálne mu prieskum priznáva 14,5-percentné miesto v prieskume.

Kým v aprílovom prieskume štvrté miesto obhájila Sloboda a Solidarita (SaS) so siedmimi percentami, v júni už štvrtú pozíciu obsadila Republika (7,3 percent). Nasleduje KDH so 6,6 percentami a SaS s podielom 6,1 percent. Na siedmom mieste sa ustálila Maďarská aliancia (5,2 percent).

Pred bránami Národnej rady zastavila koaličná Slovenská národná strana (4,7 percent) i hnutie Slovensko (4,1 percent), ktoré ešte v predošlom aprílovom prieskume tesne preskočilo päťpercentnú hranicu.

Ak by sme čísla premenili na mandáty, Smer by obsadil 43 kresiel, Progresívne Slovensko 38, Hlas 25, Republika 13, KDH i SaS 11 a Maďarská aliancia 9.

(markíza)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok