Ukrajina má málo mužov. Chýbajú nielen na bojisku, ale aj v bani či za pásom

O nedostatku ukrajinských mužov sa hovorí najmä v súvislosti s vojnou a službou v armáde. Problém s nízkym počtom obrancov reflektuje nedávno schválený mobilizačný zákon. Nie sú to však iba vojaci, ktorí Ukrajine chýbajú. Omnoho menej sa hovorí o tom, že nedostatok mužov je silno citeľný naprieč všetkými odvetviami ukrajinského hospodárstva.

profimedia-0872888907 Vojak zastavuje ukrajinského pracovníka. Foto: Profimedia.sk

V priebehu ostatných dvoch rokov sa veľmi často skloňovalo, že je to Rusko, ktoré má problém s pracovnou silou. Poukazovalo sa hlavne na mozgy, ktoré odišli do zahraničia (a medzitým sa už veľká časť stihla vrátiť), ale aj na to, že nemalý počet mužov bol povolaný do armády. Menej sa hovorí o tom istom probléme z pohľadu Ukrajiny.

Iste, to, že na bojisku chýbajú muži ochotní brániť vlasť, sa spomína pomerne často. No pred bezprecedentnou prekážkou stojí aj drvivá väčšina tamojších firiem naprieč všetkými odvetviami. Od baní a ťažkého priemyslu až po služby.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.