Parlament prijal nadpolovičnou väčšinou zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

Parlament prijal nadpolovičnou väčšinou zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, opoziční poslanci sa hlasovania nezúčastnili. Za legislatívu, ktorá v praxi znamená zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska, hlasovalo 78 zákonodarcov koalície.

Výsledky hlasovania poslancov Národnej rady SR o návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase dňa 20. júna 2024. Foto: NR SR Výsledky hlasovania poslancov Národnej rady SR o návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase dňa 20. júna 2024. Foto: NR SR

Schválenie zákona, ktorým sa ruší doterajší verejnoprávny telerozhlas, sprevádzali týždne protestov a odporu nielen z radu médií, ale aj širokej verejnosti. Koaliční predstavitelia na čele s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou čelili pre návrh ostrej kritike.

Vláda a ministerstvo kultúry postupujú pri zabezpečení plurality a verejnoprávnosti ústavným spôsobom, vyhlásila Šimkovičová na záver diskusie v pléne Národnej rady SR. Ministerka odmietla, že by zákon ohrozoval demokraciu a nesúhlasí s výhradami opozície.

„Ďakujem vám za schválenie zákona, je škoda, že niektorí z vás sa nedokázali na zámery zákona pozerať objektívne,“ odkázala poslancom. Upozornila na to, že za 14 rokov sa nepodarila finančná konsolidácia telerozhlasu deklarovaná v zákone z roku 2010.

(nr sr, tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok