RTVS zmení svoju tvár. Nástupca Machaja bude známy zrejme až na jeseň

Značka RTVS sa premení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Formálne sa súčasná RTVS nerozdelí, menia sa však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Výsledkom nového zákona o STVR bude tiež koniec súčasného generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja. Koalícia hovorí o návrate k verejnoprávnosti a pestrosti názorov, opozícia varuje pred politickým ovládnutím telerozhlasu súčasnou vládou.

Otvorenie kreatívneho centra RTVS Arténa v Mlynskej doline v Bratislave Martina Šimkovičová a Ľuboš Machaj. Foto Veselský/TASR

Za prijatie zákona hlasovalo 78 poslancov vládnej koalície zo 150-členného parlamentu. Opozícia sa na protest hlasovania nezúčastnila a odišla z rokovacej sály.

Zákon má byť účinný od 1. júla. Nie je predpoklad, že by ho prezident Peter Pellegrini vetoval. V praxi to bude znamenať, že na začiatku júla skončí v pozícii generálneho riaditeľa Ľuboš Machaj. Kto by ho mohol nahradiť, sa ešte nevie.

Proces jeho nástupcu pravdepodobne potrvá dlhšie. Parlament pred letnou prestávkou už asi nestihne navoliť časť členov Rady STVR, ktorá bude vyberať nového generálneho riaditeľa. Predpokladá sa, že by mohol byť známy niekedy v jeseni. Dovtedy by mal STVR riadiť štatutár, ktorého vyberie poverený šéf parlamentu Peter Žiga.

Opozičná poslankyňa Zora Jaurová uviedla, že Progresívne Slovensko napadne prijatý zákon na ústavnom súde a bude žiadať pozastavenie jeho účinnosti. Podľa Jaurovej sú viaceré body zákona v rozpore s európskou legislatívou. Povedala tiež, že cieľom zákona je odstrániť súčasného generálneho riaditeľa Machaja a ovládnuť spravodajstvo televízie a rozhlasu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová  po skončení rozpravy povedala, že je veľká škoda, že sa niektorí poslanci nedokázali na zámery zákona pozerať objektívne. „Niektorí z poslancov velebili súčasného generálneho riaditeľa Machaja, on doviedol prvýkrát RTVS do červených čísiel,“ poznamenala ministerka. Pri uvedení zákona na začiatku debaty tvrdila, že zákon rešpektuje požiadavky EÚ a európsky akt o slobode médií.

Rada zvolí nového šéfa STVR

Kľúčovou bude Rada STVR. Štyroch jej členov bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, piatich členov bude voliť a odvolávať parlament nadpolovičnou väčšinou. Všetci členovia rady musia byť experti v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií.

Úlohou rady bude dohliadať na dodržiavanie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, na povinnosti generálneho riaditeľa STVR a tiež na hospodárenie telerozhlasu. Rada bude tiež voliť a odvolávať generálneho riaditeľa a určovať mu odmenu.

Rada má schvaľovať okrem iného aj návrh generálneho riaditeľa na uzavretie zmluvného vzťahu STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu určenú v štatúte STVR, najmenej 1,5 milióna eur vrátane DPH.

Vyššia odmena pre členov rady

Členstvo v Rade STVR bude nezlučiteľné s pracovnoprávnym alebo iným právnym vzťahom s telerozhlasom. Toto obmedzenie platí aj na člena rady, ktorého blízka osoba je v riadiacej funkcii vo verejnoprávnom médiu.

Člen rady nesmie byť funkcionárom politickej strany, rovnako nesmie byť v pracovnom právnom vzťahu alebo inom právnom vzťahu s politickou stranou.

Parlament odsúhlasil pozmeňujúci návrh poslanca Smeru Dušana Jarjabka o navýšení mesačnej odmeny člena rady. Pôvodne mal dostať sumu vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstva za predchádzajúci kalendárny rok, ktorá je aktuálne 1 430 eur. Po novom bude odmena dvojnásobná, teda 2 860 eur.

Funkčné obdobie člena rady bude šesť rokov, zvolený môže byť najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Robert Fico a Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR.

Platovo si polepší aj šéf STVR

Generálny riaditeľ STVR sa má voliť na šesť rokov. Menovať bude dvoch svojich zástupcov, ktorými budú riaditeľ Slovenskej televízie a riaditeľ Slovenského rozhlasu. Títo, v čase od skončenia výkonu funkcie generálneho riaditeľa až do zvolenia nového, majú vykonávať spoločne funkciu generálneho riaditeľa.

Šéfa STVR nebude možné odvolať bez dôvodu, ako sa pôvodne zamýšľalo. Porastie aj jeho príjem. Podľa vládneho návrhu mal poberať mesačnú mzdu vo výške štvornásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci rok. Poslanec Jarjabek navrhol, aby mzda šéfa telerozhlasu stúpla na päťnásobok priemernej mzdy. Jeho mzda by teda v tomto roku mala byť 7 150 eur.

Posilnenie regiónov a vysielanie pre zahraničných Slovákov

Parlament odsúhlasil pozmeňujúci návrh, ktorý stanovuje minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne. Povinnosťou STVR bude zabezpečiť podporu regionálnych televíznych a rozhlasových štúdií v Banskej Bystrici a Košiciach.

Rovnako parlament schválil doplnenie zákona, aby STV vysielala aj programy pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Pôjde jednak o pôvodné slovenské menšiny, ktoré sú v krajinách strednej a východnej Európy, tradičné komunity v západnej Európe a v zámorí, ako aj o Slovákov z novších migračných vĺn.

Dohľad etickej komisie

Poradným orgánom Rady STVR bude etická komisia. Má zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových, tvorivých pracovníkov a spolupracovníkov telerozhlasu, ako aj dodržiavanie etických princípov zamestnancov. Úlohou komisie tiež bude navrhovať „opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie“.

Etickú komisiu tvorí deväť členov, ktorých na základe predložených návrhov vymenuje predseda Rady STVR. V komisii bude zástupca registrovaných cirkví, národnostných menšín, zdravotne postihnutých. Ďalej to bude zástupca Slovenského olympijského výboru, Matice slovenskej, obcí a miest, Slovenskej akadémie vied, mládežníckej organizácie a jeden zástupca reprezentujúci novinársku profesiu.

Poslanci opozície sa obliekli do čierneho na znak protestu proti schváleniu zákona o STVR. Foto: SaS/FB

Zvýšiť sa má podiel reklamy

Zákon o STVR ráta s vyšším podielom reklamy vo vysielaní ako doposiaľ. Má vzrásť z 0,5 na 5 percent vysielacieho času. „Tento schválený návrh narúša rovnováhu medzi súkromným a verejnoprávnym vysielateľom, verejnoprávnemu médiu to poskytne neférovú výhodu,“ vyhlásila po schválení zákona vládou Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska.

Telerozhlas sa v súčasnosti financuje priamo zo štátneho rozpočtu. Koncesionárske poplatky zrušila bývalá vláda. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová uviedla, že do budúcnosti sa na tom nič meniť nebude. „Chcem ubezpečiť, že koncesie táto vláda nevráti,“ uviedla pred plénom parlamentu ministerka.


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok