Prieskum: Voľby by vyhral Smer. S Republikou v koalícii by mal skoro ústavnú väčšinu

Voľby by vyhral Smer pred PS a Hlasom. Do Národnej rady SR by sa dostala Republika aj SNS. Matovič, Demokrati a Aliancia neprekročili parlamentné kvórum.

Snímka obrazovky 2024-06-23 o 11.52.49 Zľava hore Peter Žiga (Hlas), Andrej Danko (SNS), zľava dole Boris Susko (Smer), Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Smer by získal 23,4 percenta hlasov. Progresívne Slovensko by obsadilo druhú pozíciu s 20,5 percentami  a Hlas by bol tretí s 14,3 percentami.

Do Národnej rady SR by sa dostalo celkovo sedem politických strán, vyplýva z prieskumu agentúry SANEP pre televíziu TA3.

KDH by skončilo štvrté so ziskom 7,4 percenta hlasov. Za nimi by nasledovalo hnutie Republika s 6,4 percentami a SaS, ktorá by získala 6,1 percenta hlasov.

SNS by ako posledná prekročila päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu s presne piatimi percentami.

Do Národnej rady SR by sa nedostali strany Aliancia-Szövetség so ziskom 4,6 percenta, koalícia Slovensko, Za ľudí a KÚ, ktorá by dosiahla 4,5 percenta. Rovnako sú na tom Demokrati s 3,2 percentami a Sme rodina s 2,1 percentami hlasov.

V prepočte na parlamentné kreslá by Smer získal 42 mandátov, Progresívne Slovensko by malo 37 poslancov a Hlas by zaujal 26 kresiel. KDH by malo v parlamente 13 zástupcov, hnutie Republika 12, SaS 11 a SNS by obsadila 9 kresiel.

Súčasná koalícia Smer, Hlas a SNS by mala o dva mandáty menej oproti súčasnosti – 77. Keby si k sebe prizvali aj Republiku, mali by takmer ústavnú väčšinu – 89 poslancov.

Koalíciu by mohli vyskladať aj progresívci s Hlasom a KDH. Dosiahli by najtesnejšiu možnú väčšinu 76 poslancov.

Najdôveryhodnejším z predsedov politických strán je v súčasnosti premiér a líder Smeru Robert Fico, ktorému dôveruje 43 percent a nedôveruje 51 percent ľudí. Za ním nasleduje predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s 31-percentnou dôverou a 58-percentnou nedôverou. Novozvolený predseda strany Hlas Matúš Šutaj Eštok získal podporu 29 percent opýtaných a nedôveru 51 percent respondentov. Najnedôveryhodnejším z predsedov politických strán je líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Tomu nedôveruje 75 percent ľudí, podporu mu vyjadrilo len 8 percent respondentov.

(mm, sita)


Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok