Orbán chce, aby ústrednou témou maďarského predsedníctva v EÚ bola migrácia

Orbán chce, aby ústrednou témou maďarského predsedníctva v EÚ bola migrácia. Uviedol, že Maďarsko už uplatňuje politiku, v rámci ktorej sa žiadosti o azyl posudzujú v tretích krajinách predtým, než sa žiadateľom schváli vstup.

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán v komentári zverejnenom v nedeľu pre noviny mediálnej skupiny Funke uviedol, že víta postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý zvažuje možnosti presunutia azylových konaní do krajín mimo Európskej únie.

V polovici júna Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a k tomu ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania. Rozhodnutie bolo reakciou na rozsudok z decembra 2020, kedy súd rozhodol, že Budapešť nedodržala pravidlá Únie, najmä pokiaľ ide o konania týkajúce sa poskytovania medzinárodnej ochrany a návratu neoprávnene sa zdržiavajúcich štátnych príslušníkov tretích krajín.

Predsedníctvo v EÚ rotuje každých šesť mesiacov a 1. júla preberie túto pozíciu od Belgicka práve Maďarsko. Ide prevažne o byrokratickú funkciu a zahŕňa napríklad stanovenie programu zasadnutí, usmerňovanie politických diskusií k prijatiu rozhodnutia či hľadanie kompromisu medzi členskými štátmi, keď chýba jasný konsenzus.

Maďarsko prisľúbilo, že bude zastávať pozíciu spravodlivého mediátora, no krajina má napäté vzťahy s inštitúciami EÚ, a to najmä v otázkach právneho štátu a korupcie.

(tasr, dpa)