Nemeckú koalíciu čakajú zložité rokovania o rozpočte na rok 2025

Nemeckú koalíciu čakajú zložité rokovania o rozpočte na rok 2025. Vyhlásil to minister financií Christian Lindner po tom, ako ľavicoví politici kritizovali potenciálne škrty v sociálnych výdavkoch.

„Ešte sme sa nedostali do pristávacej zóny,“ povedal minister pre noviny Neue Osnabrücker Zeitung. Nejde len o návrh rozpočtu na budúci rok, ale aj o zásadný obrat v nemeckej ekonomike, zdôraznil.

„Prerozdeľovanie štátnych peňazí a dotácií nevytvára pridanú hodnotu,“ uviedol Lindner, fiškálny konzervatívec, ktorý zastáva tvrdšiu líniu ako jeho koaliční partneri. Pripomenul tiež, že štát musí plniť svoje kľúčové úlohy a potrebuje pritom klásť väčší dôraz na veľmi dôležité projekty v oblasti vzdelávania, digitalizácie, infraštruktúry a bezpečnosti, poznamenal Lindner.

Nemecká trojkoalícia Sociálnych demokratov (SPD) kancelára Olafa Scholza, Lindnerových propodnikateľských Slobodných demokratov (FDP) a Zelených plánovala predložiť návrh rozpočtu 3. júla, no Lindner naznačil, že by mohol byť predložený neskôr.

Hovorca vlády Steffen Hebestreit v tejto súvislosti uviedol, že rozpočet je potrebné dokončiť pred tým, ako sa Scholz zúčastní na samite NATO v Spojených štátoch 9. júla. Kancelár Scholz je presvedčený, že „do Washingtonu pocestuje s návrhom rozpočtu v kufríku“, vyhlásil.

Lindner, Scholz a minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených uviazli v rámci rokovaní o rozpočte. Viaceré ministerstvá pritom tvrdia, že nedokážu splniť prísne ciele v oblasti úspor. Lindner zároveň trvá na tom, že musí byť zachovaná tzv. dlhová brzda na vládne výdavky.

(tasr, dpa)