Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto koncipované trestné oznámenie bude predstavovať problém nielen pre skutky kladené im za vinu, ale aj pre skutočnosť, že smeruje proti vláde ako kolektívnemu orgánu.

Ïalší pokus otvori schôdzu k nelegálnej migrácii bude o hodinu Na snímke Jaroslav Naď (vľavo) a Eduard Heger (vpravo) počas 100. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 8. septembra 2023 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Po mediálnych výstupoch vládnych predstaviteľov, kde obviňovali bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa z vlastizrady, prišlo k zobjektívneniu právnej reality v podobe racionálnejšieho zhodnotenia situácie okolo stíhačiek. Opatrne to naznačoval už Robert Kaliňák, keď v súvislosti s vlastizradou hovoril ako o politickom vyjadrení, a nie ako o trestnoprávnom pojme.

Spor o ústavnosť darovania

Rezort obrany v trestnom oznámení viní bývalú vládu z nezákonného darovania stíhačiek Ukrajine, nakoľko na to ako dočasne poverená vláda nemala zákonné a ústavné kompetencie. Na tejto skutočnosti sa zhoduje aj odborná obec, okrem iných aj Právnická fakulta Univerzity Komenského či ústavný právnik Bujňák.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.