Babiš avizuje vznik novej frakcie v EP. Jej jadro by mohlo vzísť z krajín V4

Predseda českého hnutia ANO Andrej Babiš reagoval na víkendovú diskusiu ohľadom odchodu „svojich“ europoslancov z liberálnej a progresivistickej frakcie Renew Europe. V kuloároch sa špekulovalo o vzniku novej frakcie, čo bývalý český premiér bez ďalších detailov potvrdil. Súčasťou tejto frakcie však zrejme nebude slovenský Smer, ktorý podľa informácií denníka Echo24 vyjednáva „iba so socialistami a demokratmi“.

Visegrad Group meeting Viktor Orbán, Robert Fico a Andrej Babiš. Foto: Profimedia.sk

Andrej Babiš v piatok oznámil, že hnutie ANO opustilo liberálnu frakciu Renew, ktorá sa bude s veľkou pravdepodobnosťou podieľať na vzniku frakcie v EP. Vylúčil zároveň vstup do konzervatívnej pravicovej politickej skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

„Išli sme do volieb, aby sme bojovali proti ilegálnej migrácii, aby sme zmenili Green Deal, ktorý ničí európsky priemysel a poľnohospodárstvo a má negatívny vplyv na našich občanov. Na základe rokovaní sme dospeli k názoru, že v Renew majú skrátka iné stanoviská ako hnutie ANO,“ podotkol v piatok predseda hnutia Andrej Babiš.

Český expremiér vyhlásil, že ho odchod z tejto politickej skupiny síce mrzí, ale nemohli by v nej plniť svoj program. „Nemôžeme tam byť s Progresívnym Slovenskom. Navyše, teraz sa tam hlásia aj Piráti,“ zdôvodnil naviac svoje rozhodnutie.

Špekulovalo sa aj o tom, že by mohla vzniknúť národovecká frakcia v spolupráci s maďarskou stranou Fidesz a slovenským Smerom. Hovorkyňa Smeru však pre Echo24 uviedla, že strana rokuje „iba so socialistami a demokratmi“. „S nikým iným nerokujeme,“ uviedla hovorkyňa.

Širší kontext zmien

Pripomeňme, že strana Viktora Orbána donedávna koketovala so vstupom do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), čo však odmietla talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorej strana Bratia Talianska do nej patrí.

Z odpovede Smeru pre Echo24 zas nie je jasné, či rokuje iba s frakciou Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D), v ktorej má pozastavené členstvo, alebo so socialistami a demokratmi ako takými. Stranu Smer sme oslovili a na odpoveď čakáme.

Medzi ďalšie subjekty, ktoré majú podľa špekulácií byť súčasťou tejto frakcie, patrí napríklad Národné združenie Marine Le Penovej či holandská Strana pre slobodu Geerta Wildersa. Momentálne nie je vylúčená ani výpomoc ďalších menších strán.

Babiš vo videu, ktoré zverejnil v pondelok, potvrdil vznik novej frakcie. „Nám nejde o funkcie, mohli sme mať podpredsedníčku pre Kláru Dostálovú. Ale my nebudeme meniť náš program za funkcie. Teraz vznikajú nové frakcie a my budeme pri tom, verte mi,“ avizuje Babiš bez ďalších detailov.

„Ešte sa dožijete veľkých prekvapení. Verte mi, že hnutie ANO v Európe niečo znamená a bude znamenať. Držte nám palce a buďte si istí, že o nás bude v Európe počuť. Budeme presadzovať náš program a nezradíme vás,“ odkázal Babiš voličom.

Čas sa kráti

Podľa expertov je v prípade vytvorenia novej frakcie dôležité konať rýchlo. Aby bola schopná obsadiť aspoň nejaké pozície v EP, mala by byť vytvorená v priebehu prvého týždňa v júli.

Na vytvorenie politickej skupiny treba 23 poslancov a poslankýň a musí v nej byť zastúpená najmenej štvrtina členských štátov. Poslanci a poslankyne nemôžu patriť k viac ako jednej politickej skupine. Počet poslancov by nemal byť problém, otázkou je, či sa novej frakcii podarí získať dostatočný počet zastúpených krajín, ktorých by malo byť sedem.

Odchodom hnutia ANO z Renew sa oslabila pozícia Ursuly von der Leyenovej, ktorá sa uchádza znovu o pozíciu predsedníčky Európskej komisie. Tá potrebuje v EP získať minimálne 361 hlasov a zároveň ju zrejme nepodporia niektorí poslanci z jej vlastnej frakcie – európskych ľudovcov. Preto bude musieť vyjednávať pri niektorej z ďalších frakcií, hovorí sa predovšetkým o spomínanej ECR a tiež o Zelených.

(echo 24/tod)