Poľsko je povinné legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia, tvrdí ombudsman

New Polish Parliament meets for its 4th session in Warsaw, Poland - 26 Jan 2024 Poľský ombudsman Marcin Wiacek. Foto: Profimedia.sk

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to v sobotu ombudsman Marcin Wiacek, informuje agentúra PAP.

V decembri minulého roka ESĽP vydal rozsudok v prípade piatich poľských párov rovnakého pohlavia, ktorí sa naň obrátili v snahe získať legalizáciu svojich partnerstiev. ESĽP uviedol, že Poľsko v ich prípade porušilo čl. 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach a je povinné uznať a uplatňovať ochranu párov rovnakého pohlavia.

Marcin Wiacek v sobotu pre súkromnú televíziu TVN24 povedal, že zaviesť „občiansky zväzok medzi osobami rovnakého pohlavia je niečo, čo je v súčasnosti povinnosťou štátu.“ Jeho zavedenie podľa ombudsmana nemusí znamenať implementáciu tzv. manželskej rovnosti.

Poľská ústava podľa neho takisto nevylučuje, aby dieťa vychovával partner rodiča rovnakého pohlavia. „Je to súd, ktorý rozhoduje o tom, či situácia, v ktorej sa dieťa po adopcii ocitne, bude v súlade s najvyššou hodnotou, ktorou je blaho dieťaťa,“ povedal Wiacek s tým, že túto otázku musí vyriešiť parlament. Podľa jeho slov tiež rozhodnutie ESĽP „neznamená, že občiansky zväzok musí zahŕňať aj právo na adopciu dieťaťa“.

Poľsko podľa agentúry PAP patrí medzi päť členských štátov Európskej únie, ktoré neumožňujú párom rovnakého pohlavia formalizovať svoje vzťahy. Táto problematika nie je regulovaná ani v Bulharsku, Rumunsku, Litve a na Slovensku.

(tasr)


Ďalšie články