Pellegrini podpísal kontroverznú novelu z Hlasu, ktorá môže poškodiť úrad NIHO

Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho Nový prezident SR Peter Pellegrini pozdravuje ľudí pri odchode z Dómu svätého Martina. Foto: Jakub Kotian/TASR

Prezident Peter Pellegrini napriek výzvam odbornej obce podpísal novelu, ktorou sa upravuje zákon o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Po novom bude môcť vláda bez dôvodu odvolať šéfa úradu, ktorý Slovensku radí, akú zľavu na lieky si ma pýtať od farmaceutických firiem. Novela sa stretla s nepochopením súčasného vedenia úradu aj s ostrou kritikou opozície.

Ide o novelu zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Možnosť odvolania riaditeľa nezávislého Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) pôvodne návrh zákona neobsahoval. Súčasťou sa stal až v rámci pozmeňujúceho návrhu poslanca Zdenka Svobodu (Hlas).

Svobodov pozmeňovák zároveň zrušil podmienku, podľa ktorej riaditeľom nemohol byť človek, ktorý za posledné tri roky pracoval pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera alebo Union. Toto kritérium malo zabrániť tomu, aby úradu NIHO šéfoval človek s konfliktom záujmov.

Novým šéfom inštitútu bude môcť byť len vyštudovaný farmaceut alebo lekár. V kuloároch sa hovorilo, že novým riaditeľom by mohol byť Tomáš Tesář, ktorý je v súčasnosti predsedom komisie pre liekovú politiku v súkromnej zdravotnej poisťovni Union.

Výhrady neprišli, dozorná rada konštatovala spokojnosť

NIHO je inštitúcia, ktorá hodnotí, či nové zdravotnícke technológie (lieky, zdravotnícke pomôcky, prístroje, medicínske postupy) majú oproti súčasným spôsobom liečby dostatočný klinický prínos na to, aby sme ich začali preplácať z verejného zdravotného poistenia. Ide v podstate o Útvar hodnoty za peniaze v zdravotníctve.

Úradu od svojho vzniku v roku 2022 šéfoval Michal Staňák. Za dva roky fungovania NIHO pod jeho vedením ušetrilo štátu viac ako 160 miliónov eur. Šéf NIHO pre Štandard uviedol, že legislatívna zmena zamestnancov zaskočila. Podľa jeho slov nedostal z ministerstva zdravotníctva žiaden signál o nespokojnosti s výsledkami jeho práce. Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas) sa s ním od nástupu do funkcie ani raz nestretla.

Dozorná rada NIHO vo výročnej správe skonštatovala, že úrad si splnil svoje povinnosti na sto percent. „Nemali sme žiadne echo, že by sme niečo robili nedostatočne,“ poznamenal úradník.

Mlčanie rezortu, váhanie koalície a kritika opozície

Keď sa Štandard ministerstva zdravotníctva pýtal, prečo sa takto radikálne menia podmienky počas výkonu riadne zvoleného riaditeľa, rezort sa odpovediam vyhol.

Pripomeňme, že pozmeňujúci návrh poslanca Hlasu Zdenka Svobodu sa objavil ako prílepok k nesúvisiacej novele. Prebehlo to tak, že v pléne sa zrazu Svoboda postavil s tým, že návrh len prečíta a o jedenástej sa o tom bude hlasovať. Bez diskusie a dôkladnom oboznámení sa s návrhom ostatnými poslancami. 

Návrh zákona ostro kritizovala celá opozícia. „Toto nie je dobrý návrh. (…) Je to škodlivá vec, slovenské zdravotníctvo to oľutuje,“ uviedol Tomáš Szalay zo SaS. Podotkol, že zmeny neavizovala koalícia ani vo výbore, kde mohli diskutovať. „Toto považujem za nehoráznosť a drzosť,“ vyhlásil s dôvetkom, že takto si novú politickú kultúru nepredstavoval.

Hnutie KDH poslalo prezidentovi SR list, v ktorom ho žiadalo, aby predmetnú novelu vrátil do parlamentu s pripomienkou, ktorá spočíva vo vypustení pozmeňujúceho návrhu poslanca Svobodu.

„Považujeme to za tendenčnú zmenu, ktorá má viesť ku výmene riaditeľa tejto dôležitej inštitúcie,“ uviedli kresťanskí demokrati s vyjadrením, že Staňáka považujú za erudovaného odborníka, ktorý mal ako víťaz výberového konania svoj post zastávať do roku 2029.

V strane Smer takisto naznačovali, že pokiaľ prezident návrh zákona vráti, poslanci najsilnejšej koaličnej strany by svoju podporu mohli prehodnotiť.

Výzvy a pochybnosti však v Prezidentskom paláci na úrodnú pôdu nepadli. Prezident Pellegrini kontroverznú novelu z dielne svojej materskej strany v utorok podpísal.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...