Ukrajine na samite povedia, že pre korupciu nemôže byť členom NATO, píše Telegraph

Arrivals at NATO summit in Vilnius Volodymyr Zelenskyj. Foto: Profimedia.sk

Severoatlantická aliancia bude od Kyjeva požadovať ďalšie reformy, kým sa rozhovory o členstve Ukrajiny v NATO posunú ďalej. Toto stanovisko bude vraj písomne uvedené aj v komuniké NATO, ktoré podpíšu lídri na výročnom samite už deviateho júla.

Samit NATO vo Washingtone, ktorý sa bude konať od 9. júla do 11. júla, zrejme neskončí podľa želaní Volodymyra Zelenského.

Podľa portálu Telegraph, ktorý sa odvoláva na dobre informovaný zdroj, sa Ukrajina za veľkou mlákou dozvie akurát to, že je v súčasnosti príliš skorumpovaná na to, aby sa stala členom NATO.

Diplomati a úradníci NATO poskytli Ukrajine zoznam reforiem, ktoré musí v tomto smere uskutočniť. „Na tom NATO dlhodobo v tichosti pracovalo, aby im pomohlo dostať sa bližšie k členstvu,“ doplnil zdroj. 

„Musíme oceniť všetko, čo Ukrajina urobila v mene reforiem za posledné viac ako dva roky,“ povedal zdroj Telegraphu s dôvetkom, že v týchto reformách Kyjev aj naďalej pokračuje. „Chceme ich pochváliť, chceme hovoriť o ďalších krokoch, ktoré je potrebné prijať, najmä v oblasti boja proti korupcii. Je to priorita pre mnohých z nás pri stole.“

Nie je to tak dávno, čo v rozhovoroch členských štátov NATO o tom, či ponúknuť Ukrajine konkrétny časový plán vstupu, bola prekážkou práve korupcia. Denník Telegraph pred časom informoval, že USA blokujú britské i európske snahy o písomné stanovenie „nezvratnej“ cesty k členstvu Ukrajiny v NATO.

Aj americký prezident Joe Biden v rozhovore pre časopis Time tento rok poukázal na „významnú korupciu“ u nášho východného suseda, pričom vylúčil podporu „NATO-izácie Ukrajiny“.

Očakáva sa, že na tohtoročnom stretnutí ponúknu spojenci ďalšie systémy protivzdušnej obrany na uspokojenie rastúcich potrieb Ukrajiny vrátane amerických patriotov.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu trpí Ukrajina korupciou, najmä v ozbrojených silách. Prezident Zelenskyj musel preto od ruskej invázie prepustiť viacerých predstaviteľov obranného rezortu.


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...
Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová. Starmer oznámil aj meno ministerky financií – stala sa ňou Rachel Reevesová. Rezort spravodlivosti povedie Shabana...