AsianTigerMosquito Ázijský tigrovaný komár. Zdroj: Martin Thomas/FB

Invázny ázijský komár tigrovaný si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu. V mestskej časti Ružinov, kde ho vlani zaznamenali, dokázal podľa prvých výsledkov monitoringu prezimovať a usídlil sa tam.

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková. Na overení prezimovania invázneho komára spolupracujú vedci Biomedicínskeho centra SAV s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy.

„Ázijský tigrovaný komár bol zaznamenaný aj tento rok na rovnakých lokalitách v Ružinove. Našli sa samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka,“ priblížila Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV.

Doplnila, že od slovenských druhov komárov je ľahko rozoznateľný, pretože je čisto čierny, so snehovobielymi prúžkami na nohách, bez škvŕn na krídlach a s bielym pásikom na hrudi a hlave.

Na Slovensku zaznamenali podľa vedkyne tento druh komára už aj v roku 2012 v okolí Košíc. Vtedy sa mu ale na Slovensku nepodarilo usídliť.

Čabanová momentálne pracuje na porovnaní DNA jedincov. Na základe toho môže zistiť, z ktorých krajín sa komáre dostali na Slovensko. Výsledky budú podľa SAV známe do niekoľkých týždňov.

Pre zabránenie šírenia vírusov je dôležité eliminovať tohto komára hneď na začiatku a nedovoliť, aby sa na Slovensku trvalo usídlil a množil, vysvetlila Čabanová. „Najviac sa mu darí v človekom vytvorených liahniskách – kontajneroch a nádobách s malým množstvom vody, kvetináčoch, odkvapoch, kanalizácii či v odpade naplnenom vodou. Preto je zníženie jeho počtu a zastavenie jeho rozmnožovania v rukách všetkých obyvateľov,“ podotkla.

„Informujte svoje okolie v prípade zaznamenaného výskytu. Vždy skontrolujte auto a svoju batožinu pred odjazdom z cudzej krajiny, či sa v nich nenachádzajú komáre ako nechcený suvenír,“ poradila Čabanová. Apeluje tiež na verejnosť, aby sa zapojila do monitoringu inváznych komárov pomocou mobilnej aplikácie Mosquito Alert.

Komár tigrovaný sa rozšíril z Ázie do celého sveta prostredníctvom dovozu tovaru, napríklad pneumatík. Prenáša 22 rôznych vírusov vrátane exotických vírusov dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Na Slovensku cirkuluje západonílsky vírus a vírus Usutu.

Exotické vírusy ako dengue, chikungunya a Zika sa u nás lokálne nešíria, tvrdia vedci. Všetky doterajšie ľudské prípady nákazy sú podľa nich importované. „Komár je len potenciálnym prenášačom, ale nie zdrojom nákazy, takže jeho výskyt neznamená automaticky šírenie prenosných ochorení,“ doplnili.

(tasr)

Nové správy

Joe Biden sa označil za „prvú čiernu ženu“ v rannom vysielaní filadelfského rozhlasu Wurd. Chvíľu opisoval svoje detstvo, pričom tvrdil, že v štáte Delaware „nemali radi katolíkov“, následne poplietol opisy seba a svojej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Europarlamentná frakcia Identita a demokracia sa rozpadne, poslanci posilnia novovytvorenú skupinu Patrioti pre Európu. Proeurópsky portál Euractiv o tom informoval „dobre informovaný europoslanec“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hizballáh zastaví všetku paľbu na sever Izraela v momente prijatia dohody o prímerí, uviedol anonymný predstaviteľ šiitského militantného hnutia pre agentúru Reuters.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Samit NATO bude hlavne o podpore pre Ukrajinu, vyhlásil končiaci generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Návšteva Viktora Orbána v Moskve uráža ukrajinský ľud, vyhlásil švédsky premiér Ulf Kristersson. V príspevku na sieti X uviedol, že od Orbána bolo „nezodpovedné a nelojálne“ využiť predsedníctvo Maďarska v EÚ.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vojna na Ukrajine sa skončí, ak sa Kyjev vzdá štyroch anektovaných oblastí, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na spoločnej tlačovej konferencii s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Moskve.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

EÚ plánuje oficiálne varovať spoločnosť X. Vraj nedostatočne rieši škodlivý obsah, uvádza agentúra Bloomberg. Komisia totiž nedávno začala vyšetrovanie sociálnej siete v oblasti moderovania obsahu po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra 2023.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Novému britskému premiérovi Keirovi Starmerovi gratulovalo viacero európskych lídrov k víťazstvu v parlamentných voľbách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Viac ako 50 kandidátov a aktivistov vo Francúzsku čelilo fyzickým útokom pred nadchádzajúcim druhým kolom parlamentných volieb. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruského opozičného politika Vladimira Karu-Murzu previezli do väzenskej nemocnice a jeho právnikom zakázali prístup k nemu. Oznámila to jeho manželka Jevgenija v príspevku na sieti X.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Elektrické bicykle a kolobežky budú musieť byť označené výrobným štítkom, ktorý bude obsahovať základné informácie o zariadení.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čína oznámila ďalšie kroky v rámci antidumpingového vyšetrovania dovozu koňaku z EÚ. Urobila tak deň po tom, ako Únia uvalila na dovoz elektromobilov vyrábaných v Číne dočasné vyrovnávacie clá.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Británia musí znovu objaviť svoju identitu, vyhlásil nový premiér Keir Starmer. Voličom prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Šéfa novej STVR má podľa politických dohôd nominovať Dankova SNS. A predstavy Danka o fungovaní televízie sú dosť divoké, píše Dag Daniš.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo veci údajného policajného násilia na košickej polícii začalo ministerstvo vnútra trestné stíhanie, potvrdil hovorca rezortu Matej Neumann.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia, uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prípad Holanďana obžalovaného z vraždy priateľky v Bratislave pokračuje v septembri. Ide o súdny proces v kauze holandského lodného kapitána Gerrita Jana K. obžalovaného z vraždy priateľky Simony.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bellingham po obscénnom geste v osemfinále proti Slovensku dostal pokutu 30-tisíc eur a podmienečný trest na jeden zápas. Anglický stredopoliar Jude Bellingham v súboji so Slovenskom vyrovnal efektnými nožničkami v predposlednej minúte nadstavenia druhého polčasu na 1:1.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarsko oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel. Prístup migrantov k formálnej žiadosti o azyl je stále obmedzený a ich práva na pobyt počas spracovania žiadostí sa tiež nedodržiavajú, uviedol súd v júni.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pápež František pozdravil prezidenta SR Petra Pellegriniho pri príležitosti štátneho sviatku svätých Cyrila a Metoda. V liste adresovanom prezidentovi, prečítanom počas piatkovej liturgickej slávnosti, vyjadril srdečné želanie prosperity pre Slovensko.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruský prezident Vladimir Putin prijal v Kremli Orbána. Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi povedal, že je pripravený diskutovať o „nuansách“ mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka je už na Ukrajine. Berlín oznámil dodávku systému pre Kyjev v apríli.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Počuli ste už slovíčko „rizz“ , lepšie povedané, že „máte rizz“? Mladí vysvetľujú novodobý cudzojazyčný slovník.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Starmer je nový britský premiér. Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Merih Demiral dostal za kontroverzné gesto dvojzápasový dištanc. Obranca tureckej futbalovej reprezentácie tak nebude môcť nastúpiť v sobotnom štvrťfinále ME proti Holandsku a ani v prípadnom semifinále.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britský premiér Rishi Sunak sa stretol s kráľom Karolom III. a podal demisiu. Urobil tak v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Japonci vyšlú do Paríža okolo 400 športovcov, chcú prekonať svoj historicky národný rekord v zisku zlatých medailí z uplynulých olympijských hier v Tokiu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V strednej a vo východnej Európe rastú digitálne spoločnosti, Slovensko zaostáva. Informovala o tom finančno-technologická firma XTB, ktorá v spolupráci s nadáciou Digital Poland vypracovala rebríček 100 najväčších technologických spoločností regiónu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čím žena vychová viac pracujúcich detí, tým viac to pomôže k vyšším dôchodkom všetkým ostatným, len ona sama bude mať dôchodok nižší (keďže mala nižší plat).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Anglicko podporí vo štvrťfinále ME princ William priamo na tribúne štadióna v Düsseldorfe. Princ z Walesu pôsobí aj ako prezident anglickej Futbalovej asociácie (FA).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň našej kultúry, viery a písma, uviedol prezident SR Peter Pellegrini na sociálnej sieti v súvislosti s piatkovým sviatkom svätých Cyrila a Metoda.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámil to Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pašovaním peňazí pre hazardných hráčov v Macau sa zarábajú milióny dolárov. Informovalo o tom čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti, ktoré v piatok uviedlo, že takýmto nelegálnym spôsobom podnikajú pôžičkové spoločnosti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Viac ako 90 percent ľudí by buď odmietlo bojovať za Slovensko, alebo by váhalo. V tomto majú voliči Šimečku aj voliči Fica nezvyčajne vysokú mieru spoločných alebo veľmi podobných postojov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ak má národ rásť, musí ostať jednotný, uviedol apoštolský nuncius Girasoli na Svätoplukovom námestí v Nitre, kde sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Viktor Orbán nemá mandát Európskej únie pre návštevu Moskvy. V piatok to v Bruseli povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Iráne sa v piatok koná druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom si Iránci vyberú nástupcu Ebráhíma Raísího. Ten v máji s niekoľkými ďalšími predstaviteľmi zomrel pri havárii vrtuľníka.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Odkaz sv. Cyrila a Metoda má stále čo povedať starému kontinentu, uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda opozičného KDH Milan Majerský pri príležitosti piatkového sviatku svätých Cyrila a Metoda.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Le Penovej Národné združenie vo voľbách zrejme nezíska absolútnu väčšinu v novozvolenej dolnej komore francúzskeho parlamentu. Vyplýva to z posledného predvolebného prieskumu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články