123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

profimedia-0796732419 Donald Trump na golfovom vozíku. Foto: Profimedia.sk

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

„Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí Trump na videu, ktoré Daily Beast-u poskytol anonymný zdroj. „Dostal som ho von z hry a to znamená, že máme Kamalu.“

„Myslím si, že bude lepšia. Ona je taká zlá. Je taká patetická, je sk***ene zlá,“ dodal na adresu viceprezidentky Trump.

„Viete si predstaviť, že by ten človek rokoval s Putinom?“ pýta sa Trump, ktorý sa tematicky opäť vrátil k Bidenovi. „A s čínskym prezidentom – ktorý je veľmi zúrivý muž. Je to zúrivý človek, veľmi tvrdý chlap. A oni ho vidia,“ dodal republikánsky favorit s tým, že Biden by si s ním zrejme nevedel poradiť.

Video sa objavilo na pozadí krízy v Demokratickej strane, ktorej anonymné zdroje považujú za realistické odstúpenie prezidenta z kampane.

Okrem tohto videa sa tiež objavili podobné videá, pravdepodobne generované umelou inteligenciou, na ktorých hlavné postavy tiež tvrdia, že Biden sa chystá odstúpiť.

Prieskum agentúr Reuters/Ipsos ukázal, že každý tretí demokrat si myslí, že by mal Biden skončiť. Podobný prieskum CNN ukázal, že voliči uprednostňujú Trumpa pred Bidenom o šesť percentuálnych bodov, 49 ku 43 percentám respondentov. Oba prieskumy boli zverejnené v utorok.

Prieskum po skončení debaty odráža podobný nárast podpory pre Harrisovú, pričom prieskum agentúry Reuters ukázal, že Harrisovú kladne hodnotí 81 percent respondentov z radov demokratov, zatiaľ čo Bidena 78 percent.

Prieskum CNN ukázal, že viceprezidentka sa približuje k Trumpovi a zaostáva za ním v pomere 47 ku 45 percentám, čo je výsledok v rámci štatistickej chyby, tvrdí Daily Beast.

Medzitým už druhý demokratický kongresman Raúl Grijava vyzval prezidenta, aby kampaň ukončil.


Ďalšie články