Fico sa prihovoril za mierové rokovania, inak konflikt na Ukrajine bude desivejší

Premiér Robert Fico podporil mierové úsilie maďarského predsedu vlády Viktora Orbána, ktorý v krátkom slede navštívil Kyjev aj Moskvu. Podľa Fica boje na Ukrajine treba nahradiť náročnými mierovými rokovaniami. Európska únia a NATO upozornili, že Orbán nezastupoval v Rusku záujmy Únie a Severoatlantickej aliancie, ale Maďarska.

belgium Viktor Orbán a Robert Fico. Foto: TASR/AP

„Patrím medzi politikov, ktorí podporujú okamžité prímerie a začiatok mierových rokovaní za účasti Ukrajiny, Ruskej Federácie, USA, Číny a EÚ. Ak pred mierovými rokovaniami dostane prednosť ďalšia eskalácia napätia, nebuďme prekvapení z novej, podstatne strašnejšej kvality vojnového konfliktu na Ukrajine,“ uviedol v sobotu Fico na sociálnej sieti.

Spravodlivý mier by zdynamizoval rokovanie o vstupe Ukrajiny do EÚ

Mier sa podľa Fica nedá dosiahnuť žiadnymi ultimátami, ani kladením nerealistických podmienok. „Mierové rokovania budú mimoriadne náročné, ale pre celý svet bude najlepšie, ak by sa nasledujúce mesiace, možno roky vzájomného zabíjania nahradili mesiacmi ťažkých rokovaní, ktoré by viedli k spravodlivému mieru. Ten by mimoriadne dynamizoval rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ, ktorý SR na plnej čiare podporuje,“ vyhlásil slovenský premiér.

Premiér Fico počas piatkových osláv príchodu svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín povedal, že vyslovuje obdiv Orbánovi, ktorý cestoval do Kyjeva a Moskvy. Poznamenal, že keby mu to umožňoval zdravotný stav, tak by sa k nemu pripojil. Mier podľa Fica síce „nie je všetko, ale bez mieru je všetko ničím“.

Kritické poznámky EÚ a NATO

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v piatok uviedol, že návšteva Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér na ňu nedostal žiadny mandát Európskej únie.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok v reakcii uviedla, že ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia.

„Iba jednota a odhodlanie vydláždia cestu ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine,“ napísala šéfka EK v príspevku na sociálnej sieti X.

Severoatlantická aliancia bola zo strany Budapešti vopred informovaná o Orbánovej ceste do Moskvy na stretnutie s ruským prezidentom, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Podľa neho Orbán na týchto stretnutiach nezastupoval NATO, ale vlastnú krajinu.