Pápež František upozornil na „nepriaznivý stav demokracie vo svete“

Pápež František upozornil na „nepriaznivý stav demokracie vo svete“ a varoval pred „populistami“ počas krátkej návštevy Terstu na severovýchode Talianska.

V príhovore v záverečný deň Sociálneho týždňa talianskych katolíkov upozornil František na to, že mnohí sa cítia byť z demokracie vylúčení, pričom chudobní a slabí sa musia postarať o seba sami.

„Je evidentné, že demokracia v dnešnom svete nie je v dobrom stave,“ vyhlásil pápež.

Zároveň bez menovania konkrétnej krajiny varoval pred „ideologickými pokušeniami a populistami“. „Nedajme sa oklamať jednoduchými riešeniami. Buďme namiesto toho zapálení pre spoločné dobro,“ uviedol, pričom poukázal na škody spôsobované politickou „korupciou a protiprávnosťou“.

Podľa Františka je tiež dôležité učiť deti o dôležitosti demokratických hodnôt, pretože ľahostajnosť je podľa neho „rakovinou demokracie“.

(afp, reuters, tasr)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok