Lídri Indie a Rakúska sa zhovárali o vojne na Ukrajine

Lídri Indie a Rakúska sa zhovárali o vojne na Ukrajine. Indický premiér Naréndra Módí a rakúsky kancelár Karl Nehammer uskutočnili prvú takúto návštevu za posledných 41 rokov.

Módí sa stretol s podporovateľom Kyjeva len deň po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. V rozhovore s Nehammerom rovnako zdôraznil potrebu diplomacie.

Nehammer povedal novinárom, že je dôležité pochopiť pozíciu Indie k Ukrajine a vyjadriť obavy Európy. Vyjadril sa, že je to „dôležitý a významný signál“, že India sa minulý mesiac zúčastnila na samite vo Švajčiarsku, a dodal, že Rakúsko by mohlo pôsobiť ako „staviteľ mostov“ pri budovaní mierového úsilia.

Módí vo svojom vyhlásení uviedol, že spoločne s Nehammerom viedli „rozsiahle diskusie“ o všetkých svetových konfliktoch vrátane Ukrajiny. Povedal, že „problémy sa nedajú vyriešiť na bojisku“, a že „straty nevinných životov nie sú prijateľné, nech sa môžu odohrať kdekoľvek“.

„India aj Rakúsko kladú dôraz na dialóg a diplomaciu pre rýchle obnovenie mieru a stability,“ povedal. „Obaja sme pripravení poskytnúť všetku možnú podporu, aby sme to dosiahli.“

(ap, sita)