Joe Biden nie je príliš starý, tvrdí britský premiér Keir Starmer

Joe Biden nie je príliš starý, tvrdí britský premiér Keir Starmer v reakcii na otázku, či by plošne uplatnil svoj návrh, aby lordi z Hornej snemovne odchádzali do dôchodku v 80 rokoch.

Nový britský premiér zopakoval plány labouristov o povinnom dôchodkovom veku pre členov Snemovne lordov po príchode do Washingtonu na samit NATO. Na novinársku otázku odpovedal, že jeho plány „nereflektujú na to, ako sa vyberajú iní volení zástupcovia v iných krajinách“.

„Pokiaľ ide o vek v Snemovni lordov, jednoduchým faktom je, že naša Snemovňa lordov je obrovská. Je to druhá najväčšia politická komora na svete. Myslím, že len Číňania majú väčšiu legislatívnu komoru ako naša Snemovňa lordov – musíme ju zmenšiť,“ povedal Starmer s tým, že horná komora britského parlamentu má v súčasnosti 800 členov.

„Takže sa to neodráža na tom, ako sa vyberajú iní volení zástupcovia v iných krajinách – súvisí to s veľkosťou Snemovne lordov,“ dodal.

V priebehu dňa má šéf labouristov bilaterálne rokovanie s 81-ročným Bidenom, neskôr sa so svojou manželkou zúčastní na spoločnej večeri lídrov Aliancie.

(telegraph)