Španielsky premiér Sánchez žiada viac úsilia NATO na takzvanom južnom krídle

Španielsky premiér Sánchez žiada viac úsilia NATO na takzvanom južnom krídle. Upozornil aj na bezpečnosť v spojitosti s terorizmom či kybernetickými hrozbami a vyjadrenie solidarity s Ukrajinou.

Pedro Sánchez zdôraznil nárast vplyvu Ruska v krajinách Sahelu, prítomnosť teroristických či zločineckých organizácií i pašerákov ľudí, čo v tomto regióne spôsobuje nestabilitu a nezákonnú migráciu. Pripomenul aj účinky klimatickej zmeny a nárast diktátorských režimov.

Južné krídlo NATO sa podľa tejto aliancie vzťahuje na oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky, Sahel a oblasť Stredozemného mora, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Atlantická rada.

Bezpečnosť je podľa Sáncheza dôležitá v oblasti konvenčných vojen – napríklad na Ukrajine-, a aj voči medzinárodným teroristickým či zločineckým organizáciám. Upozornil na dôsledky prírodných katastrof a klimatickej zmeny, vývoj technológií a kybernetickú bezpečnosť.

Ukrajina podľa jeho slov bráni aj niečo oveľa hlbšie, čím je medzinárodný poriadok založený na pravidlách a medzinárodné právo a demokratické hodnoty, ktoré sú v dôsledku vojny spochybňované.

„Ukrajina nebráni len svoju územnú celistvosť, nebráni len svoje právo na existenciu,… či svoje právo slobodne sa rozhodovať, čím chce byť v budúcnosti,“ povedal.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok