Macron vyzval na vznik koalície strán hlásiacich sa k republikánskym hodnotám

Macron vyzval na vznik koalície strán hlásiacich sa k republikánskym hodnotám. Z výsledku nedávnych predčasných parlamentných volieb vyplynulo, že žiadna z politických strán nemá väčšinu, čo vytvára na politickej scéne patovú situáciu.

V liste adresovanom francúzskemu ľudu, ktorý v stredu uverejnili viaceré regionálne noviny, francúzsky prezident Emmanuel Macron dodal, že nového premiéra vymenuje po tom, čo budú mať poslanci „trochu času“ na rokovanie o vládnom programe. Doplnil, že medzičasom zostane vo funkcii vláda premiéra Gabriela Attala.

Podľa denníka Le Parisien Macron týmto listom prerušil svoje mlčanie trvajúce od nedeľných volieb.

Ocenil v ňom, že voliči prišli k volebným urnám vo veľkom počte, pričom túto mobilizáciu označil za znak vitality republiky.

Pripomenul, že hoci krajná pravica v prvom kole volieb zvíťazila s takmer 11 miliónmi hlasov, voliči jej „jasne nedovolili prevziať vládu“.

Konštatoval však tiež, že v druhom kole „nikto nevyhral“.

Vyjadril nádej, že politickí lídri prejavia zmysel pre zhodu a zmierenie – v záujme voličov i v záujme krajiny. Pripomenul, že voliči prostredníctvom volieb politikom odkázali, že musia „pracovať spoločne“.    

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok