Maďarsko vidí „šancu na mier" na Ukrajine, ak sa Trump vráti

Maďarsko vidí „šancu na mier" na Ukrajine, ak sa Trump vráti, povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu vo Washingtone, kde sa začal vrcholný summit Severoatlantickej aliancie.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra Reuters, maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň zavítal do Moskvy na takzvanú mierovú misiu. Táto jeho iniciatíva však niektorých spojencov Maďarska v NATO rozhnevala, pričom uviedli, že legitimizuje nároky ruského prezidenta Vladimira Putina na ukrajinské územie zabraté od ruskej invázie v roku 2022.

Summit lídrov NATO sa vo Washingtone koná v čase, keď je americký prezident Joe Biden pod tlakom, aby po TV debate s Trumpom odstúpil zo súboja o Biely dom. Táto debata totiž posilnila Trumpa v prieskumoch a vyvolala medzi spojencami obavy o to, ako bude republikánsky kandidát pristupovať k aliancii NATO a k vojne na Ukrajine.

V rozhovore pre agentúru Reuters vo Washingtone Szijjártó uviedol, že cieľom Maďarska je ukončiť vojnu prostredníctvom mierových rokovaní za účasti Ruska aj Ukrajiny.

„Myslím si, že musí byť veľmi silný vonkajší vplyv, aby sme ich prinútili aspoň rokovať,“ povedal Szijjártó. „Kto má na to v najbližšom období? Jedine prezident Trump, ak bude zvolený,“ uviedol šéf maďarskej diplomacie.

(tasr)