List diplomatov a akademikov vyzýva na mier na Ukrajine, kým nie je neskoro

List diplomatov a akademikov vyzýva na mier na Ukrajine, kým nie je neskoro. Tvrdia, že nedávne vojenské úspechy Ruska v Doneckej oblasti zdôrazňujú potrebu rokovaní o ukončení vojny.

Autori, vrátane emeritných profesorov Roberta Skidelskeho z University of Warwick a Richarda Sakwu z University of Kent, tvrdia, že predĺženie vojny môže viesť k väčším územným stratám pre Ukrajinu a zvyšuje riziko eskalácie konfliktu na jadrovú úroveň.

Aj keď USA a ich spojenci podporujú cieľ Ukrajiny vrátiť sa k hraniciam z roku 2014, analytici sa zhodujú, že bez vážnej eskalácie je pravdepodobným výsledkom dlhodobá patová situácia s možným ruským víťazstvom.

Autori listu ďalej argumentujú, že by bolo žiaduce a naliehavo potrebné vyjednať mier aj v záujme samotnej Ukrajiny. Poukazujú na to, že neochota Západu akceptovať vyjednaný mier pramení z presvedčenia, že akékoľvek iné riešenie, ako úplné víťazstvo Ukrajiny, by umožnilo Putinovi vyviaznuť bez trestu. Napriek tomu zdôrazňujú, že Ukrajina si svojím bojom už vybojovala nezávislosť.

Navrhujú, aby Washington inicioval rozhovory s Moskvou o novom bezpečnostnom pakte, ktorý by zabezpečil legitimné bezpečnostné záujmy obidvoch strán, a vyzývajú k časovo obmedzenému prímeriu, ktoré by umožnilo Ukrajine a Rusku viesť jednania realisticky a konštruktívne.

List zdôrazňuje, že čím skôr sa vyjedná mier, tým viac životov sa zachráni, skôr sa začne obnova Ukrajiny a svet sa rýchlejšie vráti z nebezpečného okraja, na ktorom sa momentálne nachádza. Medzi ďalšími autormi listu sú bývalý britský veľvyslanec v Rusku Anthony Brenton a bývalý americký veľvyslanec v Sovietskom zväze Jack Matlock.

(financial times)