Minister Blanár: Odmietame úvahy o bojkotovaní maďarského predsedníctva

Brusel a niektoré členské krajiny EÚ stupňujú tlak na Budapešť. Reagujú tak na návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Kyjeve, Moskve a Pekingu. Slovenský minister zahraničia však voči iniciatívam Budapešti vyjadruje chápavý postoj. Odmieta zároveň úvahy o bojkotovaní maďarského predsedníctva.

Slovakia and Hungary team up to aid Putin in his war on Ukraine Robert Fico a Viktor Orbán. Foto: Profimedia.sk

Kroky maďarského premiéra môžu mať pre priebeh maďarského predsedníctva následky. Švédsko spolu s niekoľkými ďalšími členskými štátmi EÚ sa už rozhodli, že nevyšlú svojich ministrov na júlové neformálne zasadnutia Rady Európskej únie, ktorým bude predsedať Maďarsko. Zámerom je vyjadriť protest proti rokovaniam maďarského premiéra Viktora Orbána so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

K Švédsku sa pridalo aj Fínsko, Poľsko a pobaltské štáty – Estónsko, Lotyšsko a Litva. Na zasadnutiach ich budú zastupovať len štátni úradníci. Podľa Štokholmu zvažujú podobné kroky aj ďalšie krajiny EÚ.

Kritika z EÚ

Maďarsko 1. júla prevzalo rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, ktoré potrvá do konca roka. Orbán v priebehu nasledujúcich dní navštívil Ukrajinu, Rusko aj Čínu, pričom tieto cesty sám označil za „mierové misie“. Svojou návštevou Ruska, kde rokoval s Putinom o vojne na Ukrajine, však pobúril niektorých lídrov EÚ, ktorí varovali pred ústupkami voči Moskve a zároveň tvrdili, že Orbán nekonal v mene európskej 27-čky. Napríklad šéf Európskej rady Charles Michel túto cestu označil za politickú chybu.

„Kroky Maďarska počas predsedníctva (v Rade EÚ) sú škodlivé a musia mať dôsledky,“ uviedla švédska ministerka európskych záležitostí Jessika Roswallová. Preto Švédsko a ostatné krajiny podľa nej nebudú mať na neformálnych stretnutiach v júli zastúpenie na politickej úrovni.

Spomedzi ostatných hláv štátov a vlád krajín EÚ Orbán ako jediný stále udržiava úzke vzťahy s Kremľom. Jeho minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Rusko za posledné dva roky niekoľkokrát navštívil.

Postoj Slovenska

Rozsah možných dôsledkov by mal byť témou aj na Konferencii predsedov Európskeho parlamentu (EP). Slovensko na prvom neformálnom stretnutí ministrov a veľvyslancov Maďarsko nekritizovalo, ale ani sa ho nezastalo, informoval portál Politico.

Ide o zaujímavý vývoj, keďže poprední európski lídri označili Orbánove cesty za jeho bilaterálnu iniciatívu, ktorá s EÚ nesúvisí. Teraz ho chce vedenie Európskeho parlamentu za cesty poťahovať a napomínať. Podľa Euractivu sú zatiaľ možné výsledky rokovania Konferencie predsedov EP nejasné. Názory na to, aké kroky voči maďarskému predsedníctvu prijať, sa rôznia.

Slovenský premiér Robert Fico Orbánove cesty privítal, dokonca povedal, že by sa k nemu rád pridal.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár pre Štandard uviedol, že diskusia a procesy prebiehajúce na rokovaniach na tejto úrovni sa považujú za dôverné, a preto samotný priebeh rokovaní komentovať nemieni. Orbánovým aktivitám však vyjadril pochopenie a podporu.

„Slovenská republika nepodporuje kritiku Maďarska za jeho mierové aktivity a odmietame akékoľvek úvahy o bojkotovaní maďarského predsedníctva,“ uviedol šéf rezortu diplomacie.

Obmedzené možnosti na potrestanie Maďarska

Niektoré európske štáty sa snažia ísť nad rámec verejného odsúdenia štartu maďarského predsedníctva. „V skutočnosti sú možnosti obmedzené,“ povedal jeden z predstaviteľov EÚ. Zmena poradia predsedníctva alebo skrátenie šesťmesačného pôsobenia Maďarska na čele EÚ mohli byť v jednom momente možnosťami, ale teraz sú právne neisté, keďže predsedníctvo už prebieha, povedal úradník.

Maďarský vyslanec pri EÚ Bálint Ódor dostal na stredajšom stretnutí od svojich bruselských kolegov „bezprecedentný“ slovný výprask za to, ako Budapešť odštartovala svoje pôsobenie na čele Rady EÚ.

„Je bezprecedentné, aby predsedajúca krajina dostala takýmto spôsobom pokarhanie od všetkých ostatných,“ povedal jeden z vysokopostavených diplomatov EÚ pod podmienkou anonymity. Slovensko ako jediná krajina počas diskusie nevystúpilo.

Na stredajšom stretnutí ministrov a veľvyslancov však ani jeden veľvyslanec nenavrhol možnosť zrušenia maďarského predsedníctva, uviedli viacerí diplomati EÚ.