Čína roky pracuje na zabezpečení dodávok kritických nerastov z Kazachstanu

Čína roky pracuje na zabezpečení dodávok kritických nerastov z Kazachstanu. Prechod sveta na obnoviteľnú energiu vrátane elektrických áut si vyžaduje obrovské množstvo niklu, medi, lítia a ďalších takzvaných kritických minerálov.

Susedná Čína, najväčší výrobca elektrických vozidiel a batérií, už roky pracuje na zabezpečení dodávok týchto surovín z Kazachstanu, keďže ich má veľa. Kazachstan, bývalá sovietska republika, udržiava úzke obchodné väzby s Ruskom, ale Čína je oveľa väčším odberateľom jeho kritických nerastov pre svoje továrne, ktoré chrlia elektrické vozidlá, batérie a solárne panely.

Kenges Rakišev, jeden z najbohatších mužov v Kazachstane, investuje desiatky miliónov dolárov do ťažby týchto nerastov. „Všetko ide do Číny,“ povedal Rakišev. Kazachstan tvrdí, že sa obracia aj na firmy zo Západu a nemá favorita, pokiaľ ide o investorov do ťažby.

Nie sú to len kritické nerasty, ktoré Čína chce od Kazachstanu. Peking investoval miliardy dolárov, z veľkej časti ako súčasť svojej zahraničnej politiky Novej hodvábnej cesty, do modernizácie kazašských železníc a ďalšej infraštruktúry s cieľom vytvoriť jednoduchšie obchodné trasy. Počas návštevy Kazachstanu tento mesiac čínsky prezident Si Ťin-pching povedal, že obe krajiny sa dohodli na zdvojnásobení bilaterálneho obchodu a podpore rastu a spolupráce v oblastiach, ako sú dôležité nerasty.

(newyorktimes, tasr)