Vojna medzi FC Nitra a primátorom. Čo bude s nitrianskym futbalovým klubom?

NITRA – Prvý slovenský profesionálny futbalový klub FC Nitra oslávil tento rok 115. výročie svojho založenia. Na futbalovej mape sa však už nachádzať nemusel. Dôvodom boli dlhy voči rôznym subjektom, intenzívny konflikt s primátorom Nitry a určitými jednotlivcami. Klub doslova ušiel hrobárovi z lopaty, teraz vstáva z popola ako bájny Fénix.

Lenčéš a Hattas. Zdroj FB Milan Lenčéš Vážny súboj Milan Lenčéš (vľavo) vs Marek Hattas, alebo aj FC Nitra vs nitrianska radnica, vyznel v prospech šéfa klubu so 115-ročnou tradíciou. Zdroj: FB / Milan Lenčéš

Klub spod Zobora, ktorý je jedným z najslávnejších slovenských futbalových klubov, vychoval množstvo vynikajúcich osobností, vrátane Ľuba Moravčíka, ktorý bol vyhlásený za hráča desaťročia.

Pôvodný klub Nyitrai ÖTTSO, ktorý sa stal synonymom zrodu futbalu v meste, vznikol v roku 1909. Zaslúžili sa o to vtedajší členovia dobrovoľného hasičského športového spolku.

V roku 1923 bol premenovaný na Atletický club Nitra (AC Nitra) a tento názov niesol niekoľko desaťročí. Už ako Telovýchovná jednota (TJ) Slovan Nitra postúpil klub v sezóne 1958/59 premiérovo do najvyššej česko-slovenskej ligy.

V roku 1976 nasledovalo premenovanie na TJ Plastika Nitra a na začiatku roku 1991 klub opäť zmenil názov, už po jedenásty raz, na FC Nitra. Plastika a následne FC Nitra pôsobila dlhé roky vo federálnej lige, pričom si zahrala aj v Pohári UEFA či Intertoto. Klub však preslávila aj práca s mládežou, z ktorej vzišli mnohí skvelí futbalisti.

Spomínaný Ľubomír Moravčík, Miroslav Stoch, Róbert Jež starší aj mladší, Kamil Chatrnúch, Marián Halás, Dušan Borko, Jaroslav Dekýš, Peter Palúch, Igor Demo, Róbert Tomaschek, Michal Hipp, Ján Mucha, Henrich Benčík, Jaroslav Kostoláni a mnohí ďalší, ktorí obliekali reprezentačný dres a šírili dobré meno klubu doma i v zahraničí.

Proti klubu stál aj primátor

Všetka sláva klubu však mohla zostať iba spomienkou. Niektorí vedúci funkcionári ho totiž v posledných rokoch priviedli takmer k zániku. Vysoké dlhy, ktoré po sebe zanechali, ale aj poškodená reputácia hovoria jasnou rečou.

Situáciu navyše vyhrotil aj primátor mesta Marek Hattas, ktorý sa postavil proti vedeniu FC Nitra. S vedením klubu viedol otvorený konflikt a ako nástroj na jeho likvidáciu použil najmä značné dlhy.

Najväčšiu zásluhu na záchrane FC Nitra majú Milan Lenčéš (vpravo) a Peter Oremus. Zdroj: YouTube.com

„V apríli 2022 bol FC Nitra s dnes už 115-ročnou históriou nie pred kolapsom, ale v úplnom kolapse,“ povedal Štandardu člen Dozornej rady FC Nitra a bývalý hráč klubu Peter Oremus, ktorý súčasne vykonáva aj funkciu poslanca mestského zastupiteľstva.

Podľa Oremusa sa všetko trápenie prvého profesionálneho futbalového klubu na Slovensku začalo nevyúčtovanou dotáciou voči mestu vo výške 57-tisíc eur a nevyplatenou províziou 75-tisíc eur za nigérijského hráča Abdulrahmana Taiwa, ktorý v roku 2019 prestúpil do Dunajskej Stredy.

Krk klubu takmer zlomilo aj nevyplatenie niekoľkých nemeckých hráčov (Ramzi Ferjani, Yani Regasel, Kilian Pagliuca, Oliver Bias, Ekin Celebi, Tidiane Djiby Ba, Benjamin Kindsvater, Sinan Kurt, Eroll Zejnallahu) počas pôsobenia Petra Hammera a nemeckých investorov, ktorí vstúpili do FC Nitra v roku 2021. Za tri mesiace ich pôsobenia vznikol dlh presahujúci 215-tisíc eur.

Za obdobie rokov 2018-2021 sa nahromadil dlh vo výške takmer 174-tisíc eur aj voči slovenským hráčom a trénerom (Erik Jendrišek, Michal Faško, Matúš Kuník, Timotej Záhumenský, Miroslav König, Kristián Kolčák, Róbert Baláži, Marián Chobot, Patrik Danek, Patrik Rédeky, Michal Trnovský, Samuel Šefčík, Lukáš Fabiš, Ondrej Vrábel, Erik Šuľa, Jozef Urminský, Adam Mészaros).

Záchranca futbalistov

Podnikateľ Peter Hammer bol členom skupiny nemeckých investorov, ktorí získali 67 percent akcií a mali sa stať majoritnými vlastníkmi FC Nitra.

Skupina okolo Hammera mala ambiciózne plány na oživenie futbalu pod Zoborom, avšak tieto plány sa nepodarilo realizovať a po niekoľkých mesiacoch z Nitry doslova ušli.

Podľa ich tvrdení odstúpili od zmluvy kvôli jej porušovaniu zo strany predávajúcej strany, konkrétne FC Nitra, najmä však zo strany Martina Peška, ktorý bol zvolený za predsedu predstavenstva.

„Za tých 15 hráčov, asistentov trénerov a trénerov, ktorí mali nevyplatené platy, zodpovedajú kluboví funkcionári, ktorí ich zazmluvnili alebo ktorí ich v tom období mali zaplatiť, no nezaplatili,“ uviedol Oremus. 

V klube sa následne vystriedali niekoľkí ďalší záchrancovia, ani tým sa však nepodarilo klub stabilizovať a dostať z dlhov a marazmu.

Do boja o záchranu FC Nitra sa teda pustil najmä Milan Lenčéš, bývalý československý a slovenský reprezentant a dvojnásobný vicemajster sveta v zápasení voľným štýlom.

Náročný súper

Milan Lenčéš sa stal väčšinovým vlastníkom klubu a zároveň predsedom predstavenstva FC Nitra, ktorému pomáhal práve Peter Oremus. Nové dočasné vedenie FC Nitra od začiatku vyvíja maximálne úsilie o záchranu klubu pred najhorším scenárom.

Vysporiadalo značnú časť dlhov, stabilizovalo mládež, pre ktorú opäť získali štatút ÚTM (Útvar talentovanej mládeže) a začali obnovovať aj A-mužstvo, ktoré spadlo až do IV. ligy Západoslovenského futbalového zväzu (ZsFZ).

Napriek tomu boli správkyňou konkurzu v sezóne 2023/24 spolu s mládežníckymi tímami odhlásení zo súťaže.

Proti novému vedeniu a jeho úsiliu zachrániť klub pred najhorším sa však postavil náročný súper – primátor Nitry Marek Hattas. Mestská radnica prostredníctvom svojej spoločnosti Nitrianska investičná podala na FC Nitra návrh na vyhlásenie konkurzu, údajne z dôvodu dlhu vo výške 288-tisíc eur.

Tento krok, v prípade jeho úspechu, by de facto znamenal zánik klubu. Okresný súd Nitra konkurz vyhlásil uznesením zo dňa 10. júla 2023, sp. zn. 28K/3/2023, pričom uznesenie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku 17. júla 2023.

Mládež aj muži bez súťaží

FC Nitra sa síce voči rozhodnutiu odvolal na Krajský súd, správkyňa konkurznej podstaty však začala nekompromisne konať. A to v neprospech FC Nitra.

Podľa Lenčéša však správkyňa konkurznej podstaty prekročila rozsah svojich právomocí nakladať s majetkom podliehajúcim konkurzu a vo veciach týkajúcich sa tohto majetku. Na základe vyhlásenia konkurzu sa „rozhýbal“ aj Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Ten odobral licencie Útvaru talentovanej mládeže, teda na sezónu 2023/24 vyradil mládežnícke tímy zo všetkých súťaží riadených SFZ.

Malí futbalisti FC Nitra sa aj so svojimi trénermi vybrali protestovať na nitriansku radnicu a žiadať primátora Mareka Hattasa aby neničil ich milovaný klub. Foto: Jozef Uhlárik

A aby toho nebolo málo, konkurzná správkyňa Michalea Vadkerti podala návrh na odhlásenie mužov FC Nitra zo IV. ligy ZsFZ. „Z piatich veriteľov sme vyplatili štyroch a jedného, Nitriansku investičnú s. r. o., odporujeme. Kvôli jednému, ktorého navyše odporujeme, nemôže byť vyhlásený konkurz,“ bránil sa Lenčéš.

Odvolací súd konkurz zrušil

„Futbalisti, či už dospelí alebo mládež, nie sú majetkom podliehajúcim konkurzu (§ 118 Občianskeho zákonníka), ale sú fyzickými osobami podľa § 7 Občianskeho zákonníka. Odhlasovanie zo všetkých súťaží a začatie disciplinárneho konania nie je majetkom konkurzu a preto je takýto právny úkon správcu konkurznej podstaty podľa § 39 Občianskeho zákonníka neplatný. Ako štatutárny orgán FC Nitra, a. s. považujeme takéto odhlásenie správcu za protizákonný exces, neplatný právny úkon bez právnych účinkov,“ vysvetlil Štandardu Lenčéš.

Boj Milana Lenčéša a jeho najvernejších členov klubu mal napokon úspešný koniec, pretože Krajský súd rozhodol o neplatnosti konkurzu. „Konkurz je právoplatne ukončený a vec je uzavretá,“ prezradil spokojne súčasný prvý muž FC Nitra, podľa ktorého klub dlhuje mestu Nitra iba nezdokladovanú dotáciu z roku 2019 vo výške 48-tisíc eur.

„S Nitrianskou investičnou s. r. o. momentálne vedieme súdny spor, a tak sa do právoplatného rozhodnutia súdu k tomu vyjadrovať nebudeme,“ dodal.

Lenčéšova výzva Hattasovi

Boj o záchranu FC Nitra sa stal aj bojom medzi primátorom Marekom Hattasom a šéfom klubu Milanom Lenčéšom.

„Z tohto miesta ho vyzývam, aby odstúpil z kresla primátora Nitry, a v nasledujúcich nových voľbách na primátora ho vyzvem na súboj. Politický, samozrejme, lebo v súboji muža proti mužovi by som ho zlomil. Nech ľudia rozhodnú na čej strane sú. Či na strane ničiteľa detských futbalových snov detí z FC Nitra, alebo na strane záchranára, ktorý bojuje a nevzdáva sa, ani keď má proti sebe presilu!“, uviedol Lenčéš v čase, keď bol ich vzájomný boj azda najtuhší.

Rozhodnutie odvolacieho Krajského súdu v Bratislave koncom minulého roku o zrušení uznesenia Okresného súdu o vyhlásení konkurzu činovníkov bojujúcich o záchranu FC Nitra mimoriadne potešilo.

„Najskôr nám nechceli dať zmluvu na štadión, máme ju, lebo mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo, že nám ju dať musia. Potom sme vyhrali nad tým, akú zmluvu nám poslali, teda, že sa máme vzdať nášho majetku,“ začal s vyratúvaním úspešných krokov Lenčéš.

Klub čaká na ospravedlnenie

Ďalším úspechom bolo späťvzatie konkurzu od Nitrianskej Investičnej s. r. o., na čo dával Lenšéš návrh na mestské zastupiteľstvo.

„No vidíte, a stiahli ho uznesením, takže to bolo už 3:0 pre nás. A teraz Slovenský futbalový zväz udelil prvoligovú licenciu pre Útvar talentovanej mládeže. A to dokonca na tri roky! To sa v histórii nového FC Nitra ešte nikdy nestalo. Mládež FC Nitra bude teda hrať 1. slovenskú žiacku ligu počas celého funkčného obdobia primátora Mareka Hattasa, ktorý si doslova vymyslel konkurz, podotkol Lenčéš a dodal: „Takže je to už 4:0. Ale ja nekončím!“

Boj medzi klubom a nitrianskou radnicou môže mať vplyv aj na dotácie pre FC Nitra od nej, preto nás zaujímalo, či klub dostane nejaké dotácie alebo príspevky na činnosť, respektíve na mládež.

„Verím, že áno. Radnica avizovala, že spravia všetko pre záchranu futbalu v Nitre,“ uviedol Lenčéš, čím naznačil istý ústupok zo strany mesta. „Žiaľ, zatiaľ sa nám, deťom a ani ich rodičom z FC Nitra, nikto zo strojcov nezákonného konkurzu neospravedlnil,“ prízvukuje predseda predstavenstva FC Nitra, čím akoby naznačil, že druhá strana svoj boj zrejme ešte nevzdala.

Budú požadovať odškodné

Bude teda klub od mesta, respektíve od niekoho konkrétneho (primátor, správkyňa konkurznej podstaty Vadkerti, Nitrianska investičná s. r. o…), požadovať za ich kroky nejaké odškodné, prípadne kompenzácie?

„Áno budeme požadovať odškodné. Zatiaľ nebudem konkretizovať voči komu bude žaloba podaná. Na primátora Hattasa sme však trestné oznámenie podali, Okresná prokuratúra v Nitre to však odmietla vyšetriť,“ prezradil Lenčéš.

Podľa Lenčéša správkyňa konkurznej podstaty Vadkerti počas jej pôsobenia podala trestné oznámenie v mene FC Nitra na štatutárov, ktorí boli v klube v rokoch 2021/22, viac sa však k tomu vyjadriť nechcel, pretože v súčasnosti ide o živý spis.

Pokračuje teda ešte vojna medzi FC Nitra a primátorom Hattasom, alebo už je pokoj zbraní? „Ale veď my sa od začiatku iba bránime. Vraví sa, že kto začne vojnu, ten ju prehrá. My vojnu nechceme a primátorovi som ponúkol ruku na zmier, zatiaľ však bez odozvy,“ konštatuje väčšinový vlastník FC Nitra.

Nové vedenie bude v septembri

Čo bolo podľa Lenčéša akýmsi zlomovým bodom v spore s mestom, že sa všetko napokon na dobré obrátilo?

„Nebol to nejaký jeden zlomový okamih, skôr viac atribútov, ktoré zavážili. Porušenie Ústavy SR zo strany Okresného súdu v Nitre, keď bolo klubu FC Nitra odopreté právo na spravodlivý proces, ďalej to, že suma, ktorú si Nitrianska investičná s. r. o. prihlásila do konkurzu, bola vyfabulovaná konateľom spoločnosti a uznaná súdnymi rozhodnutiami ako nepreskúmateľná. Jedným z nich bol aj fakt, že prihlásenú pohľadávku mesta Nitra, FC Nitra vyplatila v plnej výške, mesto Nitra napriek tomu nestiahlo konkurz späť,“ ozrejmil Lenčéš.

Z funkcionárov zostala v zdecimovanom klube iba hŕstka najvernejších. „Už v najbližších týždňoch však nastanú zmeny. V septembri bude valné zhromaždenie akcionárov klubu, kde tieto zmeny budú prerokované a hneď následne o nich bude verejnosť informovaná,“ doplnil.

„Klubu sa navyše už podarilo získať aj strategického sponzora, ktorým je Pavol Ondriš,“ informuje fanúšikov FC Nitra predseda predstavenstva a dodáva, že s plnou vážnosťou sa kompletizuje i káder A-mužstva, ktorý bude hrať IV. ligu ZsFZ, a dohromady dávajú aj „rozutekanú“ mládež.

„Klub staviame opäť na nohy a primátorovi aj fanúšikom odkazujeme, že spravíme všetko pre to, aby bol FC Nitra v čo najkratšom čase znovu tam, kde mu to velí jeho 115-ročná história,“ dodal na samotný záver Milan Lenčéš.

Denník Štandard požiadal o stanovisko aj nitrianskeho primátora Mareka Hattasa. Z magistrátu sa nám však odmietli vyjadriť.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac