Šéf firmy CrowdStrike stál za veľkým technologickým výpadkom už v roku 2010

Riaditeľ IT spoločnosti CrowdStrike George Kurtz, ktorá je vinníkom piatkového obrovského výpadku počítačových systémov naprieč celým svetom, sa už v minulosti podieľal na podobnom probléme. Cez víkend na to upozornil indický anglickojazyčný denník Hindustan Times.

Austin, USA. 23rd Oct, 2022. George Kurtz (USA) CrowdStrike CEO 23.10.2022. Formula 1 World Championship, Rd 19, United States Grand Prix, Austin, Texas, USA, Race Day. Photo credit should read: XPB/Press Association Images. Credit: XPB Images Ltd/Alamy L George Kurtz. Foto: Profimedia.sk

Kurtz bol totiž v minulosti technologickým riaditeľom antivírusovej spoločnosti McAfee, ktorá pod jeho vedením zapríčinila kolaps desiatok tisíc počítačov s operačným systémom Windows XP.

Incident, pri ktorom chybná vírusová databáza dostala počítače do sľučky neustálych reštartov, sa odohral v roku 2010, pričom Kurtz podľa kariérnej sociálnej siete LinkedIn pôsobil v uvedenej spoločnosti v rozmedzí rokov 2009 až 2011.

Následne pár mesiacov figuroval v investičnej spoločnosti Warburg Pincus, potom na prelome rokov 2011 a 2012 založil už spomenutú spoločnosť Crowdstrike.

Príspevok na sociálnej sieti X, ktorý hovorí o Kurtzovom zapojení do dvoch veľkých technologických problémov, sa stal virálnym a v čase písania tohto článku ho videli už takmer tri milióny používateľov. Jeho autorom je Anshel Sag, ktorý pracuje ako analytik v IT priemysle.

„Podobne ako chyba CrowdStrike, aj problém McAfee si vyžadoval manuálnu opravu,“ ozrejmil server Business Insider.

Pripomeňme, že rozsiahly technologický výpadok v piatok narušil prevádzku bánk, leteckú a železničnú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta. Niektorí experti ho označujú za vôbec najväčší v histórii.

Prvé správy nasvedčovali tomu, že za kolaps je zodpovedná spoločnosť Microsoft. Tlačový tím amerického softvérového gigantu to však poprel už v piatok. Nakoniec sa ukázalo, že problémy súviseli s aktualizáciou bezpečnostného softvéru z dielne Crowdstrike.

„Momentálne odhadujeme, že aktualizácia CrowdStrike ovplyvnila 8,5 milióna zariadení so systémom Windows alebo menej ako jedno percento všetkých počítačov so systémom Windows,“ napísal Microsoft vo svojom príspevku.

V dôsledku nedávneho výpadku, ktorého príčinám sa Štandard podrobne venoval v piatkovom článku, sa čistý osobný majetok Kurtza stenčil z 3,2 miliardy dolárov na aktuálnych 2,6 miliardy.