Slovensko je v hľadáčiku ďalšej automobilky. Zrejme je to aj vďaka clám z Bruselu

Asi každý uzná, že vo svete automobilov je Čína skutočne ambiciózna. Postupom času si dokázala vybudovať svoje miesto a zo spoľahlivého dodávateľa komponentov je dnes výrobca prestížnych vozidiel. A noví „hráči“ na trhu rozhodne spotrebiteľov zaujmú aj podstatne nižšími cenami.

Výrobná linka spoloènosti Volkswagen Slovakia Ilustračná snímka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ešte donedávna bol výhodou Európy spaľovací motor. Dnes je už však častejšie skloňované vozidlo na elektrický pohon. Práve na elektroautá Brusel v poslednom čase sústreďuje čím ďalej, tým väčšiu svoju pozornosť. Už v jari totiž zaviedol clá na čínske elektromobily.

Slovensko tak z ciel Bruselu evidentne vyťaží podstatne viac. Zdroje Hospodárskych novín tvrdia, že na úzkom zozname jedného z najdominantnejších čínskych výrobcov sa ocitlo aj Slovensko. „Automobilka SAIC zvažuje v Európe výstavbu svojej továrne na výrobu automobilov. Slovensko je jednou z možných lokalít, kde by mohla byť umiestnená,“ uviedol zdroj portálu. Toto tvrdenie potvrdili aj ďalšie dva zdroje.

Okrem nás má byť v hre aj Maďarsko, Česká republika a Španielsko

Spoločnosť SAIC bola založená v roku 1955 a do jej portfólia patria značky ako IM, Maxus, Rising, MG a Roewe – niekdajší Rover. Je domácim najväčším exportérom a ročne vyrobí viac ako 1,2 milióna áut.

Medzi jej najväčšie zahraničné trhy, podľa China Passenger Car Association, patrí Veľká Británia, India, Austrália i Mexiko. Keďže by podľa eurokomisie výrobca mal v prípade dovozu k cene vozidla pripočítať 47,6 percenta pre zavedené clo, výrobcov to doháňa k myšlienkam otvorenia fabriky priamo v Európe.

S automobilkou pritom začal spolupracovať aj dizajnér Jozef Kabaň z Námestova. Výrobca pritom plánuje vyrábať už od roku 2027 a predmetom má byť predovšetkým elektrický model MG 4, ktorý bol v roku 2022 štvrtým najpredávanejším elektrovozidlom v Európe.

Informácie o tom, aká je výška plánovanej investície, objem výroby či počet zamestnancov, zatiaľ známe nie sú. Definitívne rozhodnutie o tom, kde fabriku postavia, má padnúť v septembri.

(hn, max)