Netanjahu rečnil v americkom Kongrese: Izrael a USA ohrozuje iránska os terorizmu

Izrael, Spojené štáty aj celý arabský svet ohrozuje iránska "os terorizmu", povedal Benjamin Netanjahu vo svojom prejave v americkom Kongrese. Po príchode si izraelský premiér vyslúžil potlesk zo strany republikánov a tlmenejšie prijatie zo strany demokratov.

Snímka obrazovky 2024-07-24 o 21.07.35 Benjamin Netanjahu reční v Kapitole, zatiaľ čo ho sleduje predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson a predseda Senátu pre zahraničné vzťahy Ben Cardi. Foto: TASR/AP

„Toto nie je stret civilizácií. Je to stret medzi barbarstvom a civilizáciou,“ povedal Netanjahu. V prejave v Kongrese, ktorý aktuálne rozdeľuje otázka vojenskej kampane Izraela v Pásme Gazy, zároveň Netanjahu vyzval USA, aby stáli pri jeho krajine.

Demonštrantov nazval užitočnými idiotmi Iránu

Ľudí, ktorí protestujú proti vojne v Gaze, nazval izraelský premiér „užitočnými idiotmi Iránu“ a dodal, že Teherán takéto demonštrácie financuje.

„Pre týchto demonštrantov mám odkaz: Keď vás tyrani z Teheránu, ktorí vešajú homosexuálov na žeriavoch a vraždia ženy za to, že si nezahaľujú vlasy, chvália, podporujú a financujú, stali ste sa oficiálne užitočnými idiotmi Iránu,“ uviedol.

Netanjahu stále verí v prepustenie rukojemníkov

Netanjahu zároveň v Kongrese vyjadril vieru v tom, že dôjde k prepusteniu zvyšných rukojemníkov, ktorých palestínske militantné hnutie Hamas stále zadržiava od bezprecedentného októbrového útoku na juhu Izraela.

„Som presvedčený, že snahy (o ich prepustenie) môžu byť úspešné, niektoré z nich prebiehajú práve teraz,“ povedal a vyjadril vďaku americkému prezidentovu Joeovi Bidenovi za „neúnavné úsilie“, ktoré v tomto zmysle vyvíja.

Demonštranti vinia Bidena zo spoluúčasti na „genocíde“ v Gaze

Bezprostredne pred Netanjahuovým prejavom protestovali pred budovou Kapitolu proti vojne v Gaze tisíce ľudí. Polícia demonštrantov rozháňala aj paprikovým sprejom po tom, ako sa časť davu podľa jej vyhlásenia uchýlila k násiliu a neuposlúchla výzvy stiahnuť sa za vytýčenú hranicu.

Demonštranti žiadajú, aby Washington prestal s vojenskou pomocou Izraelu. Bidenovu administratívu zároveň obviňujú zo spoluúčasti na „genocíde“ Palestínčanov v Gaze.

Plno lží, reaguje Hamas

Netanjahu prejavom ukázal, že nechce uzavrieť dohodu o prímerí v Gaze, reagoval hovorca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Sámí abú Zuhrí.

„Netanjahuov prejav bol plný lží a nepodarí sa mu nimi zakryť zlyhanie a porážku tvárou tvár k odporu (Hamasu)…,“ povedal abú Zuhrí v súvislosti s izraelskou vojenskou ofenzívou v Pásme Gazy.

Zároveň obvinil Izrael, že v palestínskej enkláve pácha genocídu.

(tasr, afp, reuters, est)