Profesor Richard Sakwa: Politický Západ sa ocitá v čoraz väčšej izolácii a stáva sa agresívnejším

S masívnou podporou Západu by vojna na Ukrajine mohla pokračovať aj desať rokov. Ukrajina však zostane zničená a len s veľmi málo mužmi. Osud NATO je na vážkach. Keď sa pozriete na vyhlásenie samitu Aliancie, vyzerá to, akoby si kompenzovali svoj nedostatok sebavedomia. Pre Štandard to hovorí britský politológ a popredný odborník na Rusko a Ukrajinu Richard Sakwa.

Richard Sakwa, author and Professor of Russian and European politics, at the Edinburgh International Book Festival 2014. Edinburgh, Scotland. 17th August 2014 Richard Sakwa. Foto: Profimedia.sk

V denníku Financial Times bol 10. júla uverejnený otvorený list, ktorý vyzýva Washington, aby začal rokovať s Moskvou o „novom bezpečnostnom pakte, ktorý by zabezpečil legitímne bezpečnostné záujmy Ukrajiny aj Ruska”.

List tiež vyzýva na prímerie, ktoré by „umožnilo ruským a ukrajinským lídrom rokovať realistickým a konštruktívnym spôsobom”. Poukazuje na „vhodnosť, dokonca naliehavosť vyrokovania mieru, a to najmä v záujme Ukrajiny”, keďže v prípade pokračovania vojny existuje „nezanedbateľná šanca na ruské víťazstvo”.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami