Slovensko je v príspevkoch na lieky štedré. Je čas sprísniť ochranné limity?

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) upozornil, že výška doplatkov za lieky, ktoré zdravotné poisťovne vlani vrátili poistencom bola na Slovensku trojnásobne vyššia ako v Česku. Dôvodom sú podľa úradu veľkorysejšie nastavené ochranné limity.

02_lieky_MZ Ilustračný obrázok. Foto: Matúš Zajac

Vzhľadom na situáciu v sektore je preto podľa ÚDZS vhodné zvážiť otázku ich revízie. Ochranný limit sa líši pre jednotlivé skupiny poistencov, niektorí od roku 2022 nemusia za lieky doplácať vôbec.

Na Slovensku v roku 2023 celková výška vrátených doplatkov poistencom za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky dosiahla sumu takmer 74 miliónov eur. „Ak by sme túto sumu rozdelili medzi všetkých poistencov na Slovensku, tak by bola priemerná vratka jednému poistencovi 14,25 eura za rok,“ priblížil úrad.

Dodali, že ak by bol na Slovensku ochranný limit nastavený obdobne ako v Českej republike, celková výška vrátených doplatkov by v roku 2023 predstavovala sumu okolo 26,2 milióna eur, teda o 47,7 milióna eur menej. Vzhľadom na obmedzené zdroje v slovenskom zdravotníctve a narastajúce nároky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je preto podľa ÚDZS na mieste zvážiť otázku revízie.

Otázka sprísnenia limitov je podľa neho namieste aj vzhľadom na vzťah medzi spotrebou liekov a ich ľahšou cenovou dostupnosťou.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac