Eurokomisia: Sankcie proti Lukoilu neohrozujú dovoz ropy na Slovensko a do Maďarska

Dodávky ropy do Slovenskej republiky a Maďarska nie sú v dôsledku ukrajinských sankcií proti spoločnosti Lukoil bezprostredne ohrozené, uviedla vo štvrtok Európska komisia.

Oszkár Világi prevádzka Generálny riaditeľ a. s. Slovnaft Oszkár Világi. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis poslal ministrom zahraničných vecí Slovenska a Maďarska list. V ňom uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL, ako dovozcu ruskej ropy, sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností. Nevzťahujú sa tak na ňu údajné sankcie.

Slovensko a Maďarsko sa sťažovali na krok Kyjeva, ktorý minulý mesiac zaradil Lukoil na svoj sankčný zoznam. Bratislava a Budapešť tvrdili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok.

Chcú vydierať mierové štáty, tvrdil Szijjártó

Budapešť a Bratislava uplynulé dva týždne vyzývali Komisiu, aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny. Obviňovali svojho suseda, že porušuje asociačnú dohodu s EÚ.

Pre nekonanie Bruselu maďarský šéf diplomacie vyslovil možnosť, že zastavenie tranzitu nevymysleli v Kyjeve, ale v Bruseli. Je podľa neho možné, že nie ukrajinská vláda, ale Európska komisia chcela vydierať dva štáty presadzujúce mier, ktoré odmietli dodávky zbraní Ukrajine.

Slovenský predseda vlády Robert Fico (Smer) dvakrát volal s ukrajinským náprotivkom a dokonca pohrozil, že ak Ukrajina neobnoví tranzit ropy, Slovnaft jej prestane dodávať naftu.

Diverzifikujte svoje zdroje, odkazuje EÚ

Komisia vo štvrtkovom vyhlásení uviedla, že „naliehavé konzultácie nie sú opodstatnené, keďže v súčasnosti neexistujú žiadne náznaky bezprostredného ohrozenia bezpečnosti dodávok“.

Inštitúcia dodala, že viaceré členské krajiny Únie sa zaujímajú, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy.

Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie prostredníctvom spoločnosti JANAF, a to cez ropovod Adria, ktorý vedie z chorvátskeho Omišalju až do Maďarska.

Ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou, zostal funkčný i počas viac ako dvoch rokov vojny, aj keď sa EÚ odpojila od väčšiny ostatných zdrojov ruských dodávok energie. Maďarsko a Slovensko dostali výnimku, keďže by pozastavenie dovozu ruských surovín mohlo negatívne ovplyvniť ich hospodárstvo.

Dodajme však, že neruská ropa, ktorú by mal Slovnaft nakupovať a odoberať južnou trasou, je podstatne drahšia. Nielen pre cenu komodity, ktorej ruská verzia je na trhu dlhodobo lacnejšia, ale aj pre vysoké prepravné poplatky, ktoré si účtuje spoločnosť JANAF prevádzkujúca ropovod Adria. Podľa kuloárnych informácií sú zhruba 5-krát vyššie než náklady, za ktoré sa prepravuje ropa do susedného Rakúska.

Komisia nás chápe, tvrdí Ukrajina

V stredu, ešte pred rozhodnutím Komisie, sa k afére vyjadril aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska.

Dodal, že Kyjev má od Európskej únie v tomto rozhodnutí „úplné pochopenie“.

(tasr, reuters, est)