Na maďarského ministra nadviazal aj Blanár: Chorváti nám chcú dať ropu. Ale za akú cenu?

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó opäť „rozvíril hladinu“ po tom, čo Ukrajina zastavila tranzit ruskej ropy od Lukoilu. Po štvrtkových vyhláseniach Európskej komisie, že Únia zatiaľ nevidí ohrozenie Maďarska a Slovenska v súvislosti s ukrajinským zákazom, Szijjártó v piatok na Facebooku vyhlásil, že celú záležitosť považuje za škandál. V podobnom duchu sa neskôr vyjadril aj jeho slovenský náprotivok Juraj Blanár.

04_blanar_MZ Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: Matúš Zajac

„Podpredseda Komisie, Lotyš Valdis Dombrovskis, včera poslal list môjmu slovenskému kolegovi a mne. V ňom opísal, že Ukrajina neohrozuje zásobovanie ani Maďarska, ani Slovenska. List viceprezidenta opäť dokazuje, že Ukrajinci si proti členským štátom EÚ môžu dovoliť čokoľvek, najmä ak sú za mier a nedodávajú zbrane,“ uviedol v piatok šéf maďarskej diplomacie.

Poukázal na to, že chorvátsky premiér napísal v stredu list predsedníčke Európskej komisie, v ktorom propagoval ropovod cez Chorvátsko. „Dva listy potvrdzujú, že ide o akciu koordinovanú z Bruselu,“ poznamenal Szijjártó a zdôraznil, že v súvislosti s „chorvátskym variantom“ vidí jeden veľký problém.

„Chorvátsko jednoducho nie je spoľahlivá tranzitná krajina. Nie je to spoľahlivé, pretože tranzitná cena ropy sa od vypuknutia vojny zvýšila päťnásobne oproti priemerným trhovým hodnotám. Nie je spoľahlivá, pretože znemožnili spoločnosti MOL zaviazať dlhodobé prepravné kapacity,“ povedal Szijjártó a na záver dodal: „Zastavenie dodávok ropy z východu by tak vydalo Maďarsko a Slovensko na milosť a nemilosť nespoľahlivej tranzitnej krajine.“

Blanár: Chorváti nám napísali, že nám vedia dodávať ropu. Ale za akú cenu?

K vyjadreniam maďarského ministra sa v reakcii na list Európskej komisie v piatok poobede pripojil aj slovenský rezort diplomacie. Bratislava očakáva, že Európska komisia (EK) bude obhajovať záujmy členských krajín v súlade s asociačnou dohodou s Ukrajinou. Zároveň nečaká a hľadá aj iné riešenie, ak komisia nebude konať. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

„Dostali sme list od podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa ohľadom zastavených dodávok ropy cez Ukrajinu. A zhodou okolností aj od predsedu chorvátskej vlády, ktorá vraj vie garantovať ropu pre nás. Ale za akú cenu? A v akej kapacite? To dnes nikto nevie. A ako by to štát vedel za danú firmu garantovať,“ zhodnotil Blanár.

Eurokomisia si vyžiadala dodatočné informácie

Európska komisia podľa Blanára odkladá rozhodnutie k žiadosti SR, aby využila možnosti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Slovensku poslala ďalšie otázky, na ktoré už rezort hospodárstva sfinalizoval odpovede a v piatok ich posiela do Bruselu.

„A eurokomisár dopredu hovorí, že vraj nie je problém. Problém tu však je a my ho riešime tak, aby bolo dostatok ropy a neboli drahšie pohonné hmoty pre obyvateľov a pre národné hospodárstvo,“ podčiarkol minister. Zároveň zdôraznil, že slovenská rafinéria, ktorá patrí pod maďarský koncern MOL, má platnú zmluvu na dostatočné množstvo ropy v dohodnutej cene.

„Kým sa akokoľvek nevyrieši odblokovanie dodávok ropy, tak situáciu stále považujeme za vážnu a ohrozujúcu energetickú bezpečnosť Slovenska,“ uviedol rezort vo svojej skoršej reakcii na vzniknutú situáciu.

Spor s Kyjevom i Bruselom

Slovensko a Maďarsko sa sťažovali na krok Kyjeva, ktorý minulý mesiac zaradil Lukoil na svoj sankčný zoznam. Bratislava a Budapešť tvrdili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok.

Obe krajiny uplynulé dva týždne vyzývali Komisiu, aby začala s Kyjevom konzultácie. Ukrajinu obviňovali z toho, že porušuje asociačnú dohodu s EÚ.

Pre nekonanie Bruselu maďarský šéf diplomacie vyslovil možnosť, že zastavenie tranzitu nevymysleli v Kyjeve, ale v Bruseli. Je podľa neho možné, že nie ukrajinská vláda, ale Európska komisia chcela vydierať dva štáty presadzujúce mier, ktoré odmietli dodávky zbraní Ukrajine.

Slovenský predseda vlády Robert Fico (Smer) dvakrát volal s ukrajinským náprotivkom a dokonca pohrozil, že ak Ukrajina neobnoví tranzit ropy, Slovnaft jej prestane dodávať naftu.

Diverzifikujte svoje zdroje, odkazuje EÚ

Komisia vo štvrtkovom vyhlásení uviedla, že „naliehavé konzultácie nie sú opodstatnené, keďže v súčasnosti neexistujú žiadne náznaky bezprostredného ohrozenia bezpečnosti dodávok“.

Inštitúcia dodala, že viaceré členské krajiny Únie sa zaujímajú, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy.

Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie prostredníctvom spoločnosti JANAF, a to cez ropovod Adria, ktorý vedie z chorvátskeho Omišalju až do Maďarska.

Ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou, zostal funkčný i počas viac ako dvoch rokov vojny, aj keď sa EÚ odpojila od väčšiny ostatných zdrojov ruských dodávok energie. Maďarsko a Slovensko dostali výnimku, keďže by pozastavenie dovozu ruských surovín mohlo negatívne ovplyvniť ich hospodárstvo.

Dodajme však, že neruská ropa, ktorú by mal Slovnaft nakupovať a odoberať južnou trasou, je podstatne drahšia. Nielen pre cenu komodity, ktorej ruská verzia je na trhu dlhodobo lacnejšia, ale aj pre vysoké prepravné poplatky, ktoré si účtuje spoločnosť JANAF prevádzkujúca ropovod Adria. Podľa kuloárnych informácií sú zhruba 5-krát vyššie než náklady, za ktoré sa prepravuje ropa do susedného Rakúska.

Tok ropy mohol stopnúť Lukoil napriek tomu, že sa na komoditu sankcie nevzťahovali

V stredu, ešte pred rozhodnutím Komisie, sa k afére vyjadril aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Dodal, že Kyjev má od Európskej únie v tomto rozhodnutí „úplné pochopenie“.

Eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis sa takisto vyjadril, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL, ako dovozcu ruskej ropy, prestáva byť komodita na rusko-ukrajinskej hranici majetkom spoločnosti Lukoil. A teda sa na ňu nevzťahujú sankcie, ktoré na ruskú firmu uvalil Kyjev.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá citovala dve osoby oboznámené s celou touto záležitosťou, Ukrajina považuje obchodné spoločnosti, ktoré ropu cez krajinu prepravujú, za jej vlastníkov. Jednou z takýchto spoločností je Litasco, ktorú vlastní Lukoil. Ďalšími sú Tatnefť-Europe, Blackford Corporation a Normeston Trading.

Nemenované zdroje citované agentúrou zároveň uviedli, že práve ruská strana, teda spoločnosť Lukoil, zrušila plánované dodávky do Maďarska a na Slovensko, kde bola spoločnosť Litasco uvedená ako príjemca na rusko-ukrajinskej hranici.

Na Litasco, dcérsku spoločnosť Lukoilu, sa pritom podľa námestníka ukrajinského ministra hospodárstva Tarasa Kachka nevzťahujú ukrajinské sankcie.

(sita, tasr, reuters, est, max)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok