Alžírsky boxer porazil Maďarku. Zápas poznačila napätá atmosféra

Alžírčan Imán Chalíf v sobotnom štvrťfinále velterovej váhy porazil reprezentantku Maďarska Annu Lucu Hámoriovú. Pripísal si tak ďalšie víťazstvo a putuje do semifinále, kde sa postaví Thajskej boxerke Suwannaphengovej.

Paris 2024 Olympic Games - Day Eight Imán Chalíf a Anna Luca Hámoriová na olympiáde v Paríži 2024. Foto Isabel Infantes / PA Images / Profimedia

V publiku sa na zápase Chalífa s Hámoriovou nachádzala veľká skupina Alžírčanov, ktorí svojho reprezentanta hlasno povbudzovali. Vo vypätej atmosfére niektorí z nich zároveň pred zápasom bučali na Annu Lucu Hámoriovú.

Na rozdiel od Talianky Cariniovej, ktorá zápas s Chalífom vzdala po 46 sekundách, vydržala Maďarka do konca. Svoju frustráciu ukázala iba počas oddychu pred tretím kolom. Na konci zápasu sa Hámoriová s Chalífom objali. Alžírec sa počas odchodu z ringu rozplakal.

Napriek prehre maďarskej boxerke po zápase na sociálnej sieti zablahoželal aj Viktor Orbán. „Ako ženy z Egeru“, napísal na adresu Lucy Hámoriovej maďarský predseda vlády.

K napätej atmosfére počas zápasu mohli prispieť kontroverzie súvisiace so sťažnosťami Maďarského olympijského výboru a príspevkami Hámoriovej na sociálnych sieťach.

Vzájomné sťažnosti Maďarska a Alžírska

Maďarský boxerský zväz (MOS) oznámil, že posiela protestný list Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) aj Maďarskému olympijskému výboru proti štvrťfinálovému súboju v boxe na OH 2024 medzi Maďarkou Annou Luca Hámoriovou a „mužskou boxerkou“ Imánom Chalífom z Alžírska. Sťažoval sa aj Bulharský olympijský výbor, tentokrát na účasť Lin Ju-ťinga, ktorý v nedeľu nastúpi proti Bulharke.

„Som veľmi smutný, že je tu škandál a že sa musíme baviť o téme, ktorá nie je zlučiteľná so športom. Je to neprijateľné a poburujúce,“ povedal Lajos Berkó, člen výkonnej rady MOS.

„Naša boxerská asociácia má v pláne vyjadriť rozhorčenie a požiadať MOV, aby prehodnotil svoje rozhodnutie, ktoré umožnilo vstup do súťažného systému MOV športovkyni, ktorá mala predtým zakázanú účasť na majstrovstvách sveta,“ doplnil Berkó.

MOV pritom len včera potvrdil, že dvaja boxeri, ktorí boli minulý rok diskvalifikovaní z majstrovstiev sveta po tom, ako neprešli testami pohlavnej spôsobilosti, budú môcť súťažiť na olympijských hrách v Paríži. Ide práve o Imána Chalífa z Alžírska a Taiwančana Lin Ju-ťinga.

Na majstrovstvách sveta nie, na olympiáde áno

Uvedená situácia nastala preto, že vlaňajšie majstrovstvá sveta sa konali pod záštitou Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA), ktorej ruský šéf Umar Kremľov povedal, že testy DNA „preukázali, že majú chromozómy XY (označuje sa tak mužské pohlavie), a preto boli dvaja boxeri vylúčení zo športového podujatia“.

IBA však medzičasom v dôsledku škandálov a nejasností pri správe verejných záležitostí dostala zákaz zastrešovať olympijské súťaže v boxe. Na tie v Paríži dohliada boxerská sekcia MOV, ktorá má voľnejšie pravidlá ako IBA.

Rozhodnutie MOV vyvolalo značné kontroverzie. Niekdajší majster sveta Barry McGuigan vyjadril svoje znepokojenie, keď na platforme X napísal: „Je šokujúce, že im bolo skutočne dovolené dostať sa tak ďaleko. Čo sa to deje?“

Téma rezonovala ešte viac po štvrtkovom zápase medzi Chalífom a Angelou Cariniovou z Talianska, ktorý pästiarka z Apeninského polostrova ukončila už po 46 sekundách a začala plakať. Cariniovú neskôr prijala aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. “Z môjho pohľadu to nebola rovnocenná súťaž,“ poznamenala politička.

Hámoriová múti vodu

Duel medzi Alžírčanom a Maďarkou je na programe v sobotu 3. augusta v podvečerných hodinách.

A aký pohľad má na sobotňajší zápas Anna Luca Hámoriová? „Ja sa jej nebojím. Nezaujímajú má titulky novinových článkov ani sociálne siete,“ povedala 23-ročná maďarská boxerka.

Ako informoval športový web denníka Pravda, mnohí olympijskí fanúšikovia už vyzvali na diskvalifikáciu maďarskej boxerky Anny Lucy Hámoriovej z olympijských hier po tom, čo zdieľala „nechutné“ posty o „mužskej boxerke“ Imánovi Chalífovi.

Hámoriová všetko odštartovala zdieľaním série komentárov na adresu Chalífa, ale hnev vyvolal najmä jeden obrázok. Ten zobrazoval štíhlu a „ženskú“ postavu stojacu proti svalnatému a zarastenému mužovi s diabolskými roh­mi.

Maďarka tiež hovorí o Alžírčanovi ako o mužovi. Keď sa jej pýtali na to, ako sa pripravovala na zápas, odpovedala: „Nebojím sa. Nestarám sa o správy ani sociálne siete. Ak to nie je ona ale on, bude to pre mňa väčšie víťazstvo,“ píše Športweb.

Alžírsky olympijský výbor poslal MOV pre tieto Hámoriovej príspevky oficiálnu sťažnosť. Boxerka sa podľa nich dopustila „vážneho porušenia športovej etiky“.

Medzinárodný olympijský výbor na ich žiadosť údajne vydal „posledné varovanie pre porušovateľov s príkazom vymazať každý príspevok, ktorý poškodzuje alžírsku hrdinku Imán Chalífovú“.

Sťažovali sa aj Bulhari

Bulharský olympijský výbor tiež poslal sťažnosť na účasť Imán Chalífa a Lin Ju-ťinga v ženskej olympijskej súťaži. Informoval o tom Reuters. Bulharská reprezentantka Svetlana Stanevová nastúpi proti Lin Ju-ťingovi v nedeľu.

(sita, dv)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac