Organizátori v Paríži pri presadzovaní progresívnej politiky porušili Olympijskú chartu

Otvorenie olympijských hier v Paríži v roku 2024 prinieslo množstvo kontroverzií, ktoré rezonovali nielen medzi divákmi, ale aj medzi športovými odborníkmi a politikmi. Pobúrenie verejnosti vyvolali najmä dva výrazné momenty v podobe otváracieho ceremoniálu a povolenia boxerských zápasov žien s mužmi. Olympijský výbor takto porušil vlastné pravidlá, ktoré hovoria o politickej neutralite či ochrane športovcov.

GTfOf2EW4AAyT6d Foto: X

Olympijské hry sa tradične považujú za apolitickú platformu, ktorá má spájať ľudí bez ohľadu na politické, náboženské či kultúrne rozdiely. Tento ideál je zakotvený v Olympijskej charte, ktorá prísne zakazuje politické prejavy a propagandu počas olympijských hier, pričom dané pravidlo bolo zakotvené v charte iba nedávno, a to v roku 2020.

Politické témy môžu hry polarizovať a rozdeliť divákov, športovcov a národné výbory, čo je v priamom rozpore s cieľom olympijského hnutia, ktoré sa snaží národy spájať. Ukazuje sa, že dané pravidlo nebolo do charty zakomponované náhodne a politické smery skutočne dokážu výrazne rozdeliť spoločnosť, ak sú propagované na tradične neutrálnych podujatiach.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.