Ďalšia výhra muža nad ženou v olympijskom boxe. Ju-ťing porazil Turdibekovú

V osemfinálovom zápase v ženskom boxe v piatok porazil Lin Ju-ťing boxerku z Uzbekistanu. Nad 22-ročnou Sitorou Turdibekovou zvíťazil u všetkých rozhodcov.

Paris Olympics Boxing Lin Yu-ting a Sitora Turdibekova. Foto: TASR/AP

Sitora Turdibeková po skončení zápasu neobjala svojho súpera a so sklamaným výrazom opustila ring. Lin Ju-ťing po výhre neprejavil veľké známky nadšenia. Hoci publikum hlasno povzbudzovalo práve Turdibekovú, po oznámení výhercu zápasu neprejavilo známky nesúhlasu.

Taiwanský boxer Lin Ju-ťing v roku 2023 nesplnil podmienky Medzinárodnej asociácie boxu, ktorá ho diskvalifikovala zo svetového šampionátu a odobrala mu bronzovú medailu. Na základe bližšie nešpecifikovaného testu asociácia rozhodla, že nie je spôsobilý súťažiť so ženami.

Dvadsaťosemročný Taiwanec už v minulosti so ženami úspešne boxoval. Na svetovom šampionáte v Novom Dilí získal v roku 2018 zlato v bantamovej váhe. O štyri roky neskôr sa mu podaril zisk zlatej medaily na šampionáte v Istanbule v mušej váhe.


Lin Ju-ťing a Sitora Turdibekova. Foto: TASR/AP

Rovnako ako boxer z Alžírska Imán Chalíf, ktorý vo štvrtok v kontroverznom zápase zdolal Talianku Cariniovú, má aj Lin Ju-ťing v dokladoch uvedené ženské pohlavie. Uviedol to hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams.

O výsledkoch testov, ktoré by s konečnou platnosťou skonštatovali pohlavie oboch boxerov, verejnosť nie je oboznámená. Objavujú sa však teórie, že by športovci mohli byť muži trpiaci poruchou vývinu pohlavných orgánov.

Imán Chalíf sa do olympijského ringu postaví opäť v sobotu. Jeho súperkou bude maďarská boxerka Luca Anna Hámoriová. Ju-ťinga v ringu diváci uvidia v nedeľu.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac